tisdag 7 april 2009

Red - 2008




Avery Ludlow lever ett stilla liv med sin gamla hund Red som plötsligt blir skjuten av tre ungdomar för nöjes skull. Avery är inte den som är den utan tar reda på vilka de är och åker hem till dem. När två av dem är bröder och han inte får det han vill av deras föräldrar så kontaktar han den sista killens föräldrar. Samma där. Så Avery sätter saker och ting i rörelse för att få en rättvisa han vill och bör få. Snart är en växande cirkel av händelser i gång och det bara stegrar mot en våldsam upplösning.

Brian Cox är fantastisk som alltid och han är en av mina favoritskådisar om inte den absoluta favoriten av dem. Han spelar Avery och man kan inte tänka sig någon bättre än honom i rollen. Tom Sizemore ser vi som de två killarnas far och som den tredje killen ser vi Robert Englund.
Regissören till filmen är dansken Trygve Allister Diesen som delat på jobbet med Lucky McKee, vem som gjort vad har jag inte den blekaste aning om så fråga inte.

En grym film med en makalös stämning och man sitter bara och vet att detta kommer inte att sluta lyckligt, det finns inte. Allt efter som händelserna eskalerar och våldet till tar så ökar den knuten mna har i magen som tittare med. Man känner för Avery och man hoppas bara på att han ska få som han vill och att det ska läsa sig fredligt men innerst inne så vet man som tittare att det kommer inte att hända.

Mycket fin och bra film men den är ingen lätt upplevelse. Baserad på en novell av Jack Ketchum och de som känner till hans verk vet exakt vad de kan vänta sig här. Rekommenderas!

2 kommentarer:

Ty sa...

Brian Cox at his absolute best! His monologue about his son was very powerful. Tom Sizemore was good also. Nice to see him in a villainous role.

Weekend Video sa...

Nice to see another fan of the Coxster! One of my favourite actors together with John Wayne and Peter Cushing.