fredag 10 april 2009

Major Payne - 1995




Damon Wayans är Major Payne. En soldat som dödat alla fiender i världen och vunnit alla krig. En man så hård så när han fiser så försätter han små pojkar i koma, ser Charlie när han grillar och tar bokstavligt talat död på mardrömmar och fula gubben i gaderoben!

När payne finner att han inte har en plats i marinen mer så finner han sig på gatan och efter en misslyckad lämplighetstest som polis så finner han sig bakom galler. Snart nog får han en ny chans och det visar sig vara som instruktör som på en militärskola. Där ska han utbilda ett gäng unga och bångstyriga kadetter. Men kommer de att knäcka honom först?

Ett otroligt rolig film som tåls att se många gånger om. Wayans är klockren i rollen som Payne och jag undrar hur många gånger han egentligen har sett Heartbreak Ridge med Clintan för denna rollen? Gillar man den så älskar man denna, den saken är säker. Wayans är det största namnet i filmen men Michael Ironside dyker upp i en scen och vi ser även den gamle wrestlern Bam-Bam Bigalow i en liten roll. Men Wayans är bäst och filmen hänger till en stor del på honom och hans spel i den. Vilket han gör perfekt. Grabben gillar denna lika mycket som mig och det märks vilken sorts humor han har. Nu är inte detta direkt någon barnfilm utan en jäkligt rolig komedi med militärtema. Dock ej i stil med polisskolan nu!

Wayans gör allt här från att söva barn med fisar till raka djur till berätta sagor med fanatisk inlevelse till dansa som Michael Jackson till att leka Martin Sheen i Apocalypse Now! Jag undrar om det är något han inte gör här. Kolla bara in scenen när han ska grilla och Charlie kommer på besök, otroligt roligt samt när han får en dövstum att både höra som prata! Stor humor, sanna mina ord. Skitrolig film som verkligen är en höjdare och den rekommenderas verkligen!

Köp den! Se den! Älska den!

Inga kommentarer: