onsdag 28 april 2010

Cube - 1997



Cube handlar inte om någon avdankad rappare eller något sådant löst patrask utan är en kanadensisk lågbudgetfilm som satsar rejält med en grym inledning vilken säkerligen halverade dess redan låga budget. Resten av filmen är inte lika imponerande även om det förekommer ett par trevliga saker i fällväg. Nu kanske alla Saw-fantaster vaknar och börjar gnugga sig i ögonen när det förekommer fällor. Bara det att denna kom före Saw och alla dess avkomlingar.

Handlingen här är den att ett antal olika personer vaknar upp i en kub som i sin tur ingår i en omöjligt ännu större kub som ändrar sig efterhand. Där rummen efterhand visar sig vara utrustade med diverse fällor som ser till att göra tillvaron för de tillfälligt huserade där i. Kryddar man det sedan med ångest, animaliska instinkter, beteende, interna konflikter, alfahannebeteende och annat trevligt grupptryck som för det mesta förekommer i konfirmationsgrupper så har man Cube.

Agerandet pendlar lite mellan bra som överspel och mindre bra men det är inget direkt som stör men tillräckligt för att jag ska ta upp det. Ibland är jag elak bara för jag kan vara det. Effekterna är som sagt bäst i inledningen för det är då det är som mest grafiskt och i slutet så är det inte så mycket av den varan utan mer psykologiskt rävspel som gäller. Det och kampen mot klockan.

Nu är detta inte världens jämnaste film och den har en tendens att sagga efter halva tiden och till slut så skiter man faktiskt i hur det går bara en viss person inte klarar sig. En annan sak som både kan vara till en för- som nackdel är det att vi får inga svar om varför, hur eller något om vilka personerna i kuben är, vem som byggt den, varför den är byggd och vilket syfte den har förutom att avverka personer på löpande band.

Fast gillar man filmer utan svar som bara går ut på att jävlas med folk och skada dem rejält så är detta något och den har fått två uppföljare med att dyka ner i. Nu är jag ingen större fan av denna men det beror mer på att den tappar rätt bra efter halva tiden, inget annat. Den kunde ha hållit ett jämnare tempo så hade filmen uppskattats mer av mig men de andra två ska ses. Om inget annat så för att helt enkelt se olika personer råka illa ut i säkerhet i min egen soffa.

4 kommentarer:

Jay sa...

Jag tycker att tvåan är den bästa

khenrikm sa...

Verkligen, Jay? Jag gillar i och för sig slutet på tvåan men slutet gör ju inte en hel film. Eller tja.. ok den har väl nåt visst ;D

Lizzardking - om du inte har sett Cube: Zero så kan jag berätta att du får reda på mer om kubens uppkomst där. Men om det är bra eller inte får du själv avgöra.

Plox sa...

Jag har bara sett den första och gillade den. Hur många uppföljare finns det? Sugen på i alla fall ge tvåan en chans.

Weekend Video sa...

Jay:
Det återstår att se det ;)

khenrikm:
Okej, en lite morot där med andra ord då!

Plox:
Tre tror jag där för det är så många jag fick låna av khenrikm :)