torsdag 8 april 2010

Dracula Has Risen from the Grave - 1968



Vi fortsätter med Dracula-serien från Hammer då det är fina filmer helt enkelt även om de har vissa svagheter men det blundar vi för för sådant gör vi här på Weekend Video. Titeln säger allt egentligen. Dracula återvänder med hjälp av en förfallen prälle och nu startar en hämnd mot en monsignor som satt ett kors på porten till den gode grevens slott. Den jakten drar i väg på hustak, källare och sjaskiga barer där vi för första gången får stifta bekantskap med Michael Ripper i denna serien.

Lee har fått dialog att säga och här visar han upp en mer sadistisk sida av greven och en mer mörk sådan med. Brudar eldas upp när de fyllt sitt syfte och och vi får mer närvaro av Lee till skillnad från dess föregångare i serien. Förutom Lee och Ripper ser vi Rupert Davies från Frightmare och Veronica Carlson. Regissör denna gången är mannen med det sköna namnet, Freddie Francis som tagit över efter Terence Fisher. Resultatet är bättre än föregångaren och filmen inleder skönt med en överraskning för byfånen som ska ringa i kyrkklockorna. Vi får även två fina pålningar här men även ett nytt grepp som innebär att de måste be för att greven ska dö vid en pålning och det tycker jag inte funkar. Det gjorde det inte heller för det förekom aldrig igen i denna serien.

Miljöer, stämning och agerande är på topp och även om det är nytt slott igen så är nog fasiken kanonen från första filmen tillbaka. Ja, för er som saknade den i förra filmen, själv gjorde jag det så detta var en liten tröst. Ett måste för Hammerheads och andra dyrkare av fin film. Alla andra får bita sig i läppen för de vet inte vad de missar. Rekommenderas och är en uppryckning från dess rätt sega och händelselösa föregångare.

2 kommentarer:

Mikael sa...

Helt klart en av mina Dracula-favoriter med herr Lee, blev sugen att se om den nu.

Weekend Video sa...

Så ska det låta :D