torsdag 22 april 2010

Self-Defense - 1983



Today their city. Tomorrow.... yours!

Den taglinen glömmer man aldrig om man sett trailern, den saken är säker... Nu kommer här en gammal bortglömd goding som endast lever kvar i minnet hos oss som sett den på vhs för många år sedan. Siege är titeln som användes på vhs här och omslaget är det samma om inte till och med det svenska som visas ovanför. Originaltiteln är dock Self-Defense och det är en kanadensisk produktion vilket måste påpekas helt enkelt för de gör fina filmer.

Handlingen är det att polisen är på en laglig strejk för att få högre lön och ett gäng högerinriktade karlakarlar bestämmer sig för att sätta en gaybar på plats. Först ska det bara skrämmas och gjutas skräck i personerna i den men det går snart överhand när bartender dör i en olycka. Så gruppen kallar dit sin ledare som bestämmer sig för att avrätta alla på plats. Men en lyckas komma undan och tar sin tillflykt i ett våningshus där han får hjälp av några boende som har en liten fest.

Snart nog är våra modiga gossar på plats och kräver att få den förrymde utlämnad och börjar hota för att få sin vilja fram. Men det som de inte räknat med är det hårda motstånd som försvararna nu bjuder på. Fällor sätts upp och det beväpnas och framför dem alla ligger en lång svart natt....

Budgeten är låg men det är till filmens styrka då det känns mer autentiskt och äkta för det känns som att man är med i lägenheten i vissa stunder. En annan sak som slår en är den grymma stämningen i filmen. Den är riktigt påtaglig och ser till att man inte släpper det som sker på skärmen. Precis som det ska vara i en sådan här film. Det man kan klaga på är det att fotot är mörkt vilket iofs kan bero på att källan jag såg var från ett videoband. Agerandet är det inget fel på och våld får vi med såklart. Kanske inte lika påkostat eller grafiskt som i andra filmer men det gör sitt med då det inte är överdrivna squibs eller pölar med blod som stänker på väggar, ansikten eller någon gök som kan slå femhundra volter med ett ben baklänges samtidigt som han skjuter med tre pistoler eller vad nu det må vara. Det är enkla personer i en svår situation som gör sitt för att överleva helt enkelt.

Filmen är kalas och jag kom på mig själv med att njuta i fulla muggar för det är bra. Riktigt bra till och med. Skiter man bara i budgeten och tar till sig stämningen så är här inget att bli besviken på det minsta. Men om man tvunget ska bli besviken på är att det är rätt svårt att hitta den. Det finns bara vhs-kopior ute på den även om vissa skriver i sina annonser att det är ett DVD-släpp. Det är dem ej för det finns bara inte något sådant. Så antingen blir det att leta upp en ripp på nätet eller i värsta fall den svenska vhsén men jag tror den var klippt. Så nätet är nog att föredra. Happy hunting!

1 kommentar:

Anonym sa...

Om ni vet vart den här går att köpa snälla skicka mig ett mail på oscar.n@spray.se

Tack på förhand.