onsdag 21 april 2010

Enemy Territory - 1987



Filmer som tar upp personer jagade av gäng finns det i mängder medan filmer som skildrar samma sak fast i hyreshus är det inte lika många av. Denna är en av dem och man kan säga att Death Wish 3 är i ett snarlikt fall då den har en del gemensamt med denna och Roberta Findlays Tenement från 1985. Där Tenement är mer brutal, skitig och fruktansvärt tråkig och billig så är denna raka motsatsen. Nu är denna inte klinisk ren utan det är skitigt, jävligt här med fast mer "urbant" om man kan säga så utan att det blir fel. Massor av graffiti med andra ord och ungdomsbrottslingar som får bita i kudden.

Storyn är den att en vit försäkringslirare åker in till ett svart område för att inkassera en premie och kommer där i onåd med ett lokalt gäng som kallar sig Vampires ledda av Tony Todd i rollen som Count Sickula och hans trogna vapendragare Psycho. Färgstarka karlar, helt klart. Väl på plats i våningshuset och med gänget i hälarna får våran säljare hjälp av en telefonreparatör som spelas av Ray Parker Jr. Jepp, samma lirare som sjöng Ghostbusters. Tillsammans kämpar de för att ta sig levande ur huset och det innebär även ett besök hos Jan-Michael Vincents rullstolsbunda Vietnamveteran som gjort om sin lägenhet till en bunker.

Och det är det hela. De ska ut och gänget gör allt för att stoppa dem. Spänning bjuds det på och lite våldsamheter som när Psycho får sitt. Han dör nämligen två gånger! Första gången får han först ett slag på paketet med ett bollträ för att sedan bli skjuten, falla ner för ett hisschakt cirka 12 våningar med världens roligaste duns som följd för att därefter få ansiktet uppätet av råttor. Trots allt det uppstår fanskapet igen för att än en gång bli slagen av ett bollträ och bli skjuten ännu en gång! Det är så kul att se att man sväljer och accepterar det och det är såklart det bästa i filmen.

Filmen i sig är inte allt för illa och till skillnad från Tenement så funkar denna fint. Nu var det många år sedan jag såg denna första gången och den har legat i bakhuvudet länge och nu är den återbesökt. Lyckligtvis var det var inte alls någon bortslösad tid utan jag fann mig finna den underhållande och helt okej. Kanske inget jag kommer att se om på ett bra tag men väl värd att kolla upp om intresset för filmer av denna genre är där.

2 kommentarer:

Daydreamer sa...

Denna har jag velat se i mååånga år...

Weekend Video sa...

Bättre du ser Siege aka Self-Defense först. Mycket bättre och brutalare på alla vis.