onsdag 7 april 2010

Dracula: Prince of Darkness - 1966


Den andra filmen från Hammer om den gode greven och även denna gången är det Terence Fisher bakom rodret som styr skutan. Tyvärr med ett svagare resultat än det banbrytande originalet. Kanske beror det på att Peter Cushing inte är med eller det beror på att greven himself inte dyker upp förrän 45 minuter in i filmen eller det faktum att Lee mest ser oinspirerad ut och inte har några repliker mer än att han fräser/väser ett få gånger i filmen. Anledningen till greven inte har någon dialog är för den tydligen ska har varit horribel. Det kommenterar den härlige Lee själv med denna dräpande kommentar som dryper av brittisk elegans.

"I didn’t speak in that picture. The reason was very simple. I read the script and saw the dialogue! I said to Hammer, if you think I’m going to say any of these lines, you’re very much mistaken."

Filmen i sig annars är tjusig med stiliga miljöer men det är ett annat slott och den här gången får vi stifta bekantskap med en beväpnad präst som styr upp saker och ting på sitt eget vis. Storyn är den att två par på semester hittar just till ett visst slott där en trogen tjänare väntar och sedan använder sig av dem för att återväcka sin herre. Och med tanke på hur pass lite vi får av Dracula så kunde de gott låtit honom bli liggande i sin urna. Men vissa ljusglimtar finns som uppväckningen med kroppen ovanför kistan och dess mängd blod som flödar men det är brister i hur det är gjort och det syns tydligt.

Men är man ett Hammerhead så funkar denna fint och denna är långt ifrån sämst i serien men den kunde blivit bättre med en mer inspirerad Lee och bättre dialog för honom att leverera. Det är det som drar ner filmen och ger den ett lite segt tempo. Lite synd bara med tanke på resurserna i filmen.

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag drog en raid på play.com härom månaden och köpte fem hammers för 4 euro styck... Taste the blood of dracula, Scars of Dracula och ett gäng till... kan vara värt att kolla upp... ;)

Weekend Video sa...

Ska jag göra! Tack för tipset!