söndag 27 december 2009

Jadesoturi - 2006Eller Jade Warrior som den också heter filmen som Antti-Jussi Annila gjorde före den fina Sauna, står om den här under. Och är faktiskt hans första långfilm vilket förvånar mig rejält för det kan man inte tro att detta är en debut. Visst gjorde han en kortfilm före men det är ju ingen långfilm trots allt och framför allt inte av denna kvalité och rymd.

Storyn är den gamla vanliga om kampen mellan gott och ont och den är inte speciellt rak så ni får själva se och jag vill inte ge mig in på dess story utav rädsla för att inte göra den rättvisa. Men jag kan avslöja att den pendlar mellan en ödslig stuga i ödemarken i Finland och de karga bergen i de kinesiska ruralbergen. Miljön är storslagen här precis som fotot och en del kameraåkningar tar verkligen andan ur en. Speciellt den när kameran åker in i smedjan och smeden står och smider så att gnistorna far åt alla alla håll och kameran bara sveper runt i en enda tagning.

Jämförelserna mellan filmer som Flying Daggers och Hero är här hela tiden och inte minst omslaget ger de associationer men tappa inte tron på filmen om ni inte gillar den sortens film. Jag är själv inte så värst förtjust i dem men denna slår allt det samt att tanken på att detta är en finsk film och det sänker mig totalt. För detta är en precis lika originell film som Sauna och gillar man den så måste man bara se denna.

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jotack, jag ser verkligen fram emot vad denne man kommer att komma med i framtiden. Han har dock en hel del att leva upp till! :)

lizzardking sa...

Minst sagt :D