fredag 18 december 2009

Threads - 1984



Threads är en realistisk skildring av det som ofta skildrats i otaliga filmer nämligen vad som har hänt efter den stora bomben. Till skillnad från sina italienska, fillipinska, australiensiska, amerikanska och alla andra länders bidrag till denna genre så är detta nog det mest sannolikaste och realistiska det går att komma utan att se det med egna ögon. Så alla transvestitpunkare, mutant, ombyggda gokarts långsamtgående biljaktsfanatiker som tror sig få en ny film lär bli besvikna för inget sådant förekommer här och för att beskriva filmen bäst så använder vi Weekend Videos ena sidekick khenrikms egna ord:

Ska förresten finnas en gravallvarlig BBC-variant som heter "Threads" som bara är elände och tandagnisslan. Och helt utan fruntimmer med stort hår och armborst...

Så är det. Detta är grått, dystert och allmänt jävligt och det känns nästan som att man tittar på en film om det hårda livet på den ryska tundran till sist för det kan nog bara upplevas så här illa. Inget storslaget agerande eller direkt överspel utan det är mer som en dokumentär som visar vad som ledde till utbrottet, nedfallen och undergången och till sist livet efter. Om nu det kan kallas liv går att diskutera. Själva den autentiska stilen i filmen gör att det känns fullständigt realistiskt och trovärdigt men det bidrar även till det blir ett mördande segt tempo och ingen film man ska se om man är på humör för en underhållande stund framför dumburken med just liknande tema. Själv är detta inget som kommer att ses om men det är väl värd att se för det är en intressant film och ett imponerande verk.

Att jag sedan föredrar fruntimmer med stort hår, armborstar, ombyggda gokartar, transvestitpunkare, mutanter, svenska kroppsbyggare med järnmasker, ultravåld och långsamtgående biljakter säger mer om min smak för underhållning. Detta är en verkligen intressant film, som än en gång, bör ses inte bara för sitt scenario utan för dess ämne och arbetet bakom den. Visst är den seg och det blir för utdraget till sist men ge den en chans och det går alltid att kasta på The Final Executioner efteråt.

5 kommentarer:

khenrikm sa...

Haha. Ja själv har jag inte sett den men det verkar som om allt man hört stämmer. Du är som en kanariefågel i min filmgruva, Lizzardking - man kan testa miljön på dig för att se om det går att överleva - med andra ord så ser du filmerna vi andra funderar över, och om du dör så ska man förmodligen låta bli dem.
Threads får man väl se EN gång i alla fall, även om ingen kroppsbyggar-Kjell är med.

Weekend Video sa...

En gång är den väl värd men vänta dig ingen munter stämning ;D

khenrikm sa...

Nä, den muntra stämningen hämtar jag här, på Weekend Video :D

Jocke Andersson sa...

Jag kommer ihåg när jag köpte den här på vhs för en jäkla massa år sedan och åkte hem till några polare för att ha en filmkväll. Vi satt stumma under hela filmen, och bara gapade typ. :)

Weekend Video sa...

Finns nog inget annat lyckat vis att slå ihjäl en lyckad kväll än med denna :D