måndag 7 december 2009

F/X - 1986



Rollie Tyler är en special effekts-kille som blir erbjuden att hjälpa till vid ett vittnesbeskydd. Men det slutar illa givetvis och snart är Tyler den som är i akut behov av just hjälp som inte går att få. Men det är inte värre än att han tar till hjälp sina kunskaper inom sitt yrke för att fria sig själv och sätta dit de skyldiga.

Detta är en skön film som inte bara fick en uppföljare utan även en tv-serie efter sig. Bryan Brown, denna underskattade skådis, är bra som alltid här och i fint sällskap. Till hjälp har han bland andra Brian Dennehy som snor hela filmen så fort han kommer i bild. Andra kändisar är Jerry Orbach, han som satte Baby i det berömda hörnet i Dirty Dancing och Cliff De Young som jag tvivlar allvarligt på har fått göra en sympatisk figur på film. Han är alltid skurken den stackaren.

För de som är vakna kan se Tom Noonan i en liten roll samt diverse fräcka filmposters och foto från kända filmer i Tylers lägenhet. Bland annat från Fulcis Zombie och The Texas Chain Saw Massacre. Men det får ni själva leta upp. En liten trevlig film att sätta in sig i med en bra blandning av effekter och raffel. Kanske inget direkt märkvärdigt i dag men väl värd en plats i samlingen.

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Den här är riktigt, riktigt bra! Och bra musik är det också - lyssna när Bryan Brown vaknar med sin "vän" i sängen. Det är känsloladdat och allmänt toppen!

Jay sa...

Ett riktigt bra 80 tals action/thriller/komedi-raffel

khenrikm sa...

Varför använder inte dagens recensenter ordet "raffel" mer? Utom här på Weekend Video då förstås...

Fred Anderson sa...

Raffel är ett ord som trendkänsliga skånska singel-journalister använder.

Bra text :) Måste verkligen se denna igen!

Weekend Video sa...

khenrikm:
Det är faktiskt ett mysterium det ;D

Jay:
Kul du med finner den skön!

Fred:
Kul du gillade den :D

Skåning är jag, singel med fast journalist... det vette fasiken. Undersökande raffelreporter funkar bättre ;D

mamoulian sa...

Ah, en gammal favorit den här filmen! Brian Brown är så skön! Jag tycker det är en både underhållande och kreativ film som har lite av varje faktiskt - genuina actionfilmer av sitt slag som inte görs längre, tyvärr...