tisdag 22 december 2009

Extreme Prejudice - 1987



Walter Hills lilla homage till Sam Peckinpah är ett skön actionraffel men kanske inget för den unga publiken som kräver epilepsiklippningar och tvålfagra ansikten från Hollywoods dagis. För här är det en story som presenteras i makligt tempo med rejäla aktörer som är så långt ifrån lika lena i ansiktena som Ashton Kutchers röv. Med andra ord, endast för oss gamla rävar som vet att uppskatta en film med härligt 80-tals våld inklämt mellan Nick Noltes svettiga ansikte och Maria Conchita Alonsos bröst.

Storyn är rätt fräck faktiskt. Ett gäng "döda" soldater ska råna en bank under täckmantel för att komma åt en knarkkungs pengar och knäcka hans imperium. Vad de inte räknar med är det hårda motstånd som bjuds av den lokala Texas Rangern som styr i staden. Att han sedan är barndomsvän med nämnda knarkbaron gör det inte lättare för honom heller.

Walter Hill har alltid beundrat Peckinpah vilket han inte drar sig för att visa i sina filmer och här har han till och med fått Nick Nolte att se ut som en ung William Holden baserad på hans roll i just Peckinpahs The Wild Bunch. Nolte gick faktiskt ner 23 kg för denna rollen för att verkligen komma in i rollen som han baserade på en äkta ranger vid namn Joaquin Jackson, inte illa alls det får jag säga men Holden liknar han hur som helst. Inledningen här tog Hill med sig till Red Heat som han gjorde efter denna och slutet kopierades från just Peckinpahs The Wild Bunch. Kanske inte rätt av men likheterna är stora och en bättre film att kopiera går inte att finna. Men det finns fler scener som tagits där i från och det gäller att ha koll på originalet så ser man dem.

Förutom Nolte och Maria Conchita Alonso, som för övrigt är riktigt fin här, ser vi Michael Ironside, Clancy Brown, William Forsythe, Powers Boothe, Rip Torn, Tommy Lister och flera kända ansikten från förr och otaliga filmer. Så skriker raffeltarmen efter hederligt videovåld med ett stabilt manus, vilket här är skrivet av John Milius, så leta inte längre. Ni har hittat hem så bänka er och njut. Detta är verkligen en bra film!

10 kommentarer:

Mr_v sa...

Den här har gått mig helt föbi, men verkar ju grymt sevärd. Kanontips! tack!

Weekend Video sa...

Hur i helsikke har du kunnat lyckats med det! Men men, bättre sent än aldrig så det var så lite så ;D

Jay sa...

Ännu en riktigt bra film med härligt 80 tals raffel

Weekend Video sa...

Amen to that brother!

Fredrik sa...

En av de manligaste filmerna som finns! Det går helt enkelt inte att göra sådant här idag, dagens "stjärnor" har inte den pondusen.

Weekend Video sa...

I second that!

Har visst fått dille att svara på engelska märker jag...

Mikael sa...

Mycket riktigt en kanonrulle. Visade den på filmkvällen härom veckan och den uppskattades av sällskapet med.

Weekend Video sa...

Trevligt att se herr ulv här igen och ännu trevligare att han instämmer med :D

Mikael sa...

Jag dyker upp när man minst anar det. :D

Följer din förträffliga blogg så ofta jag kan.

Weekend Video sa...

Låter fint det och det kommer mer Peckinpah. Räkna med det, min vän!