måndag 21 december 2009

Staten Island - 2009



Staten Island är ingen film som kommer att förändra världen eller vinna en massa konstiga priser. I bästa fall hyllas den på obskyra små bloggar som denna, om ens det. Men jag tänker kanske inte hylla den men åtminstone skriva väl om den. Filmer där vi får följa olika människors liv, leverne och dess verkan i andras liv finns det hur många som helst. Crash, 21 Grams osv... ni vet vilka de andra säkerligen är. Detta är såklart även en sådan men här är det ett rätt annorlunda val av karaktärer som gör filmen intressant.

Vincent D´Onofrio, alltid lysande, spelar här den lokala maffiabossen som inget annat vill än att få sitt namn känt. Hur spelar ingen roll bara det blir känt. Ethan Hawk spelar den lokala sanititetsarbetaren som är mindre begåvad med intelligens i ordets sanna bemärkelse och nu vill hans fru ha barn. Men Hawks rädsla att hans barn ska bli lika dum som honom är större än hans rädsla för D´Onofrios maffiakillar. Seymour Cassel spelar den dövstumma lokala slaktaren som städar upp efter maffiakillarnas oreda och hjälper dem med att stuva undan deras offer. Nu är det dessa tre karaktärers val som gör att deras vägar korsas på de mest oväntade sätt bjuder in oss tittare på en intressant resa som inte är lika självklar och uppenbar som intrycket ger.

Regissören James De Monaco som gör sin debut här bjuder på en trevlig film med värme, lite komik och våld. Speciellt slutet bjuder på fina squibs och blodfyllda gator. För att vara en debut så är detta inget dåligt hantverk alls och de olika historierna visas med roliga avskiljare som gör att denna skiljer sig lite från de andra i denna genren. Visst blir det tråkigt att se samma scen tre gånger även om vi får se den ur olika vinklar det kommer man aldrig i från men filmen är underhållande så man överlever.

För de flesta är säkert Staten Island mest förknippat med New York Ripper och färjan där i och filmens första mord men här får vi för en gångs skull se mer av själva stället. Filmen i sig är skön och stämningen är bra och vi bjuds på flera oväntade saker som gör att denna både skiljer sig från genren och de vanliga gangsterfilmerna och jag gillade denna verkligen. Det är en bra film och ett fint alternativ till all annan slätstruken film som det finns på hyllorna så gör er själva en tjänst och ge den en chans. Para gärna denna med Ink för en helkväll.

2 kommentarer:

khenrikm sa...

"obskyra små bloggar som denna"...
Bah - nonsens! Se storheten i ditt livsverk! När vi går på premiären av Weekend Video - the Movie i New York så lovar jag att ta med dig på Staten Island-färjan. Den är gratis! Och ja, D'Onofrio är oftast toppen.

Weekend Video sa...

Det var nog det finaste någon någonsin sagt till mig *torkar en stilla tår*