tisdag 18 augusti 2009

Ravenous - 1999



Lika bra att påpeka att postern här är något av det hemskaste jag sett och representerar inte filmen det minsta. Till och med det engelska teamet bakom filmen blev förvånade när de såg den och visste att filmen var dömd på förhand. Vilket stämmer för när Antonia Birds film kom ut så visste ingen vad de skulle göra med den eller hur den skulle marknadsföras. Vilket har lett till att denna filmen inte fått det genomslag och uppmärksamhet den så väl förtjänar vilket bara är för jävligt! Antonia Bird som även gjorde Priest har mest gjort tv efter denna men är på gång nu med ytterligare en ny film under namnet The Meat Trade. Där ska visst Robert Carlyle och Colin Firth vara organ-snattare som vidareutvecklar sina talanger. Hur som helst så ska den verkligen bli intressant att se när den väl är klar.

Carlyle som även var med i Priest är i gott sällskap här. Inte nog med att vi får Jeffrey Jones som ALLTID är bra, vi får Guy Pearce, John Spencer, Jeremy Davies som även var med i Secretary som bara jag gillar visst och Neal McDonough. Bird har verkligen fått till en grym ton i denna och stämningen är på hög nivå. Inte nog med att det är blodigt, brutalt och rätt obehagligt det är även sjukt kul. Humorn som är av det svartaste laget är ett av de viktiga inslagen här som gör att det inte bara blir en gore-fest av det hela.

Tillsammans med Deodatos Cannibal Holocaust så är detta den bästa kannibalfilmen. Precis som Deodatos trendsättande film så är denna jäkligt fyndigt gjort och smart. Inte som 99% av de andra filmer i samma genre som finns där det bara går ut på att kopiera varandra eller rakt av sno scener från andra filmer i samma kategori och ösa på med slaktavfall och låta några stackars vegetarianer sitta och fejka de äter det. Så är det inte här utan det är fin standard både på våld som effekter, skådisar och härlig dialog. Mycket bra och lysande film!

It's lonely being a cannibal. Tough making friends.

7 kommentarer:

khenrikm sa...

Du är full av visdom.

Älskar denna. Scenerna när Robert Carlyle leder dem till grottan och börjar freaka loss och bli konstig är härligt obeagliga.

Och Jeffrey Jones. Aaah.

Mr_v sa...

Ett rent och skärt mästerverk det här! Totalt unik stämning. Och vilken underbar filmmusik!
Ja, denna hör till mina all time favoritrullar fanimej!
Men den där postern är, som du säger, skandalöst kass!

Weekend Video sa...

khenrikm:
Det är bara att skicka gåvor som bevis på din uppskattning.

Just scenerna som du beskriver är jävligt psyko alltså! Dem är så sjuka att man bara måste se dem för att kunna koppla dem. Fenomenal film detta.

Bara för det så blev mitt verifieringsord wacky!!

Mr_v:
Alla rätt där!

Tobias Thuresson sa...

Denna funkar inte alls på mig. Vet inte varför men den känns bara "Meh...".

Och du ska inte vara så elak mot lille Lenzi. ;-)

Ninja Dixon sa...

Ett mästerverk!

Intressant nog var detta den första dvdn jag såg. Det tillsammans med den legendariska filmsamlarna Katja & Linus (som verkar ha gått upp i rök) hemma hos någon av deras polare. Vi såg denna först, sedan Stir of Echos och sist, men inte minst, Stigmata.

Weekend Video sa...

Tobbe T:
Var inte bara Lenzi som jag var elak mot där ;D

Fred:
Inte min första dvdfilm jag såg men väl bland de tidigaste jag såg efter att ha byggt om min första dvd för att kunna spela region 1-filmer.

Ty sa...

One of my favorites! Robert Carlyle was fantastic as was everybody else! Good action, interesting music, and very gory.