tisdag 11 augusti 2009

13 Tzameti - 2005



En ung hantverkare kommer över ett brev som inte är menat för honom och följer dess anvisningar. Snart befinner han sig i ett hus ute i en skog med en massa andra män, alla har de olika nummer på sina tröjor. Själv är han nummer 13. Efter har förklarat varför han är där och övertygat de som stått för kalaset så invisas han till rummet för händelserna som snart kommer att ske och finner att han ska vara deltagare i ett avancerat spel av Rysk Roulette. Inte direkt det roligaste man kan tänka sig ställa upp i precis. Spelet går ut på att alla står i en ring med en pistol riktad mot sig bakifrån och samtidigt som de riktar sina mot personen framför dem. Och med en patron i cylindern så ska alla avfyra samtidigt på given signal. Vinnarna/överlevarna går vidare till nästa rond där antalet kulorna givetvis ökas. Och de som sedan tar sig genom hela alltet får mötas i dueller.

En jäkligt originell film med en fruktansvärd spänning i sig och man sitter som på nålar för att använda ett flitigt slitet uttryck. Det går inte att hjälpa för det är så grym stämning. Men innan vi kommer till det roliga så får vi en rätt tråkig inledning och killen som spelar 13 är inte direkt den mest övertygande skådisen men det ändras längre in i filmen det till det bättre. Fotot är svart och vitt och allt är bara grått. Allt från miljöer till karaktärerna i filmen och det finns inte det minsta till lättnad här utan det bara är grått och jävligt och det gör sitt med.

En originell story i all sin simpelhet med en jäkla spänning och mera fyndigheter pallar jag inte komma på för jag är grymt bakfull så gör er själva en tjänst och se den. I värsta fall förlorar ni knappa 90 minuter men det kan ni gott avvara för denna. Nämnde jag att den är fransk?

5 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Jepp, denna är grymt bra. Och givetvis ska jänkarna göra nyinspelning. Bastards!

Mikael sa...

Den här verkar intressant, ska kollas upp. Tackar för tipset.

Weekend Video sa...

Det var så lite så :D

khenrikm sa...

Fransmän är jordens avskum, och det håller många ledande forskare med om. Men ibland gör de bra film utan att berätta det för mig, så tack för tipset. Den ska kollas upp!

Weekend Video sa...

Att de är avskum får de "lärde" i Malmö tvista om men filmer kan de verkligen göra. Och tipset var så lite så ;D