söndag 16 augusti 2009

The Fly 2 - 1989


Chris Walas, mannen bakom effekterna i den första filmen regisserade denna uppföljare som inte är allt för fesen faktiskt. Här fokuseras det på sonen efter Brundle och hans kraftigt uppspeedade uppväxt. Efter att ha nått vuxen kropp redan vid 5 års ålder så börjar grabben bli könsmogen och träffar en tjej och upptäcker att han är påpassad av företaget som tagit hand om honom och nu så rymmer han och hamnar i en kokong. Men när han väl tar sig ur så börjar det roliga för oss.

Eric Stoltz, denna underskattade skådis som ses till allt för sällan spelar Brundles son är bra som vanligt. Geena Davis syns inte till i denna och vid födseln i början så där syns en look alike istället. Goldblum dyker upp i videoklipp och den annars enda från den första filmen som är med är John Getz. Tyvärr så har han lösskägg i denna då han rakade av sitt eget efter den första filmen.

Precis som i den första så får vi även denna gången ett flugmonster och det är väldigt annorlunda från det i den förra filmen. Detta är större och brutalare tror jag faktiskt. Här bjuds vi på inte bara en flugkräkning i ett ansikte utan även ett huvud under en hiss som krossas fint. Lite annat slem, klegg och äckel bjuds vi på med och det är fint gjort. Men det som är det roliga här är att Geena Davis var erbjuden att komma tillbaka och göra om sin roll men tackade nej pga av att hon klarade inte av att göra en till födelsescen. Synd tycker jag för den första är verkligen minnesvärd.

Annars en okej film i det lite småtråkiga laget innan det blir flugraffel då tar det verkligen fart. Scenen med hunden är rätt obehaglig med för det tar emot lite faktiskt att se och det låter så jäkla äkta med om den så till och med jycken här reagerade. Men egentligen ingen nödvändig film då den första är så bra att det hade räckt med den och Cronenberg själv sa historierna i hans filmer har definitiva början som slut i sig så han har aldrig själv ens tänkt göra en fortsättning till dem. Och det håller jag med honom om. Men den är helt klart värd en titt om man springer på den men se hellre den första filmen. Det blir inte bättre än så faktiskt.

7 kommentarer:

khenrik¨ sa...

Eric Stoltz? Underskattad? Nu tar du väl ändå i... Har du varit på Malmöfestivalen och berusat dig pojk? (Nä du gillar ju inte oss här nere...)

khenrikm sa...

Orkar inte hitta på nåt men jag ville få in frasen "fly förbannad".
Fattar du? Ha ha.

Weekend Video sa...

Klart han är underskattad! Snygg som fan i helskägg med. Enda positiva saken i Pulp Fiction ju, hans skägg!

Malmö är precis som metrosexuella ungdomar på med ansat skägg på film. Bör undvikas in i det längsta ;D

khenrikm sa...

Och Bjuv är... äh, jag vet inget om Bjuv ;D

Weekend Video sa...

Bjuv is da shit! ;D

Mr_v sa...

Huvudkrossarscenen i den här håller jag nog på min topp 5-huvudkrossarscenslista. Mången gång kördes det i slow motion på den gamla vhs-spelaren när den här rullen var färsk i videobutiken...

mamoulian sa...

Daphne Zuniga... någon? ;-D