torsdag 20 augusti 2009

Omen III: The Final Conflict - 1981



Damien har kommit i vuxen ålder men får motstånd när Jesus blir återfödd han med. Så han beslutar att alla gossebarn ska mördas som är födda på en viss dag och vid en viss tidpunkt. Men ett gäng lojala präster är han på spåren denna gången så knivarna slipas igen.

Sam Neill, en annars rätt träig aktör, gör här en av sina första stora roller och han är verkligen bra. Inte nog med att han ser ond ut redan han lägger en riktigt nonchalant stil över Damien. Jag gillar även alla hans tal han håller här scenerna i hans rum där han har Jesus-statyn är coola samt det är en riktigt cool staty. Stämningen i filmen är rätt kall, samma med tonen men tyvärr förtas allt lite av det svaga slutet som känns mest spelat på säkerhet.

Annars är det toppen med alla barnmord som iscensätts, morden är grymma här som det inledande självmordet. Där pratar vi om squib! Rävjakten är härlig, speciellt det med hundarna som plötsligt tystnar med en leende Neill bakom sig som ger kommandot de väntar på, mordförsöket i studion är även det underhållande så här är något för alla. Vi får till och med se djävulens son praktisera anal våldtäkt, det ni!

En underhållande grej var att det var James Mason själv som rekommenderade Neill för rollen och till och med betalade hans biljett för att kunna flyga till England för att provspela. Och ja, han betalade tillbaka igen.

En underskattad film som funkar fint med bra tempo och flera sköna scener, tyvärr ett fegt slut men man kan inte få allt här i världen. Funkar fint med tvåan och man behöver inte ens se den första filmen för dessa två sköter sig fint på egen hand. Rekommenderas!

Inga kommentarer: