tisdag 25 augusti 2009

Year Of The Dragon - 1985



Ännu en underskattad och bortfallen film med just den gamle hjälten Mickey Rourke i leaden. Denna gången spelar han rollen som Vietnamveteranen/poliskommissarien Stanley White som bestämmer sig för att rensa upp Chinatown. Givetvis blir det inte lätt, speciellt när White gör sitt yttersta för att trampa på samtliga ömma tår och skapa en liten panik i de egna leden. Att sedan White själv inte gillar asiater och än mindre knappt äter gulan på sina ägg gör det inte lättare hellre. Men när frugans hans mördas och han själv slår ihjäl de ansvariga så trappas allt upp. Slutet blir våldsamt och blodigt, väldigt blodigt här.

Rourke är intensiv som bara bara Rourke kan vara och det är hans spel som driver framåt kraftigt stödd av John Lone som hans motståndare. Men den som snor hela alltet är Carolina Kava som Rourkes fru. Hon är verkligen bra och gör en riktigt bra roll. Spana bara i scenen när White kommer hem för att försonas vilket i sin tur sedan leder till våld i hemmet. Man håller andan där för det är starkt. Fotot är fint här och det är ständigt våta gator och imma som kommer upp från avloppen och regnen hänger ständigt i luften. Trafiken gör sitt med och har en väldigt skön roll i en skottlossning senare i filmen. Michael Cimino som även gjorde The Deer Hunter, har fått till sin bästa film med denna.

Här får vi allt från sköna kameraåkningar till hård dialog kryddad med brutalt våld till makalösa scener i Thailand och slutuppgörelsen på bron är en riktig höjdare med en rabiat Rourke som hamrar i väg med en Desert Eagle, jepp, detta är den första filmen en sådan användes i med. Så gillar man hårdkokta snutfilmer så är detta ett måste och en väldigt bra film. Tydligen ska det vara kulisser som är bakgrunden för alla utomhusscener som utspelar sig i New York och de är så pass övertygande att de till och med lurade Kubrick som var född i The Bronx. Jag fattade det inte själv heller utan var övertygad om att det var live på plats de spelat in.

Rekommenderas!

6 kommentarer:

mamoulian sa...

Bra initiativ att tillägna gamle gode Selby en värdig hårdhetsgrad ;-)

khenrikm sa...

Bah! Jag är Cliff Barnes-fan. Mannen som saknar affärsetik, ligger med Afton (Audrey Landers) och äter kalla nudlar ur en papplåda. Han har inget skägg, men är en hjälte likväl.
Inget fel på Selby, men Ken Kercheval går före. Utan skägg.

Weekend Video sa...

Men ni inser att ingen av dem är med i denna filmen? ;D

khenrikm sa...

Petitesser. Du borde recensera Heaven's Gate, Cimino's praktfiasko som dödade ett helt filmbolag. Hmmm?

Weekend Video sa...

Har faktiskt inte den men du kanske kan skicka över ett ex så kan vi se om den dödar en hel blogg med?

Och bara för att sätta saker till rätta så är Cliff Barnes en pussy! ;D

khenrikm sa...

Äh inte vill jag väl döda din blogg?
Men din sällsynt elaka kommentar om Cliff Barnes gör att jag funderar på att åka till Bjuv och.... nä, förresten, vem vill åka till Bjuv? ;D