onsdag 26 augusti 2009

The Last Man On Earth - 1964



Originalet får man trots allt säga att detta är, även om det är gjort en kortfilm först på samma bok som denna filmen är baserad på men det struntar vi. Denna däremot har fått inte mindre än tre remakes varav den första var The Omega Man följd av I Am Omega och I Am Legend. Vilka man föredrar där men min favorit av dem är The Omega Man med Heston. I Am Omega stängde jag av och I Am Legend hade några ofattbart dåliga cgi-monster men annars en skön stämning. Denna första film däremot har vampyrer, Vincent Price och en härlig känsla.

Price är den sista mannen vid liv och terroriseras inte av talibaner eller mörka karlar med kameler och skägg utan av vampyrer. En dödlig epidemi har spridit sig över världen och alla som dör av den återkommer som just vampyrer. Alla utom Price som är immun av någon anledning. och varje natt kommer de fram och vill ha tag i honom och värst är hans gamle vän. Dagarna tillbringar han med att bränna runt i sin likbil och påla dem där han hittar dem men en dag så finner han att han inte är den siste mannen på jorden utan han har sällskap.

Stämningen är mycket skön i denna lågbudgetsfilm och jag har en känsla av att fotot är fint här med men det kommer inte fram så klart för filmen är svartvit. Price, som jag finner mig uppskatta mer och mer är lika härlig här som i Flugan 1 & 2 och skänker en känsla av klass över filmen. Filmens styrka är just Price och den isolerade stämningen som filmen ståtar med.

Nu är det inte så grovt eller blodigt som man hade velat ha det men det funkar fint trots det och det är uppenbart vart Romero fann all inspiration till Night Of The Living Dead i från. Det är här. Och det förvånar mig inte om Stephen King har snott scenen när den döda frun kommer tillbaka och står utanför dörren och krafsar och vill att Price ska släppa in henne till just Salem´s Lot. Ni fattar när/om ni ser filmen. För se bör ni verkligen göra, den saken är säker.

1 kommentar:

Lord Humungus sa...

Det är bara att hålla med herr recensenten, riktigt trevlig rulle.