lördag 22 augusti 2009

Vampire - 1979


Så här är den, efter alla dessa år. Denna heliga Graal för mig. När den gick på antingen Sverige eller Danmark så hette den Vem Tror På Vampyrer har jag för mig och den har hemsökt mig i många år. Filmen som jag såg för snart 30 år sedan som skrämde skiten ur mig och har varit i mina tankar otaliga gånger och nu är den funnen och sedd.

Jason Miller (Exorcisten) med fru är arkeolog och har det gott ställt och bor i San fransisco. En dag så byggs en ny kyrka och ett kors reses. Skuggan av korset faller på marken och marken börjar ryka. givetvis är där något under marken som kommer fram på natten och snart nog börjar en massa oförklarliga mord. Miller och fru blir kontaktade av en vän att hjälpa i sin tur en ny vän till henne, Prins Anton Voytek (Richard Lynch!), att gräva fram en rasad bostad som ska vara full av konstskatter. När det väl är klart så är det stulna grejor sedan kriget som kommer fram och ett lik hittas intill ett kors. prinsen häktas för att ha inneha stulna konstföremål och lovar att straffa Miller. Vilket han gör. Men Miller får hjälp av en gammal polis (E.G. Marshall) som kände den döde i rasmassorna

Vad kan man säga? Det var så klart rätt film och den var fantastisk fortfarande. Vissa saker kom tillbaka under tiden man såg den men stämningen var fantastisk och riktigt bra. Nu var detta en pilot till en tv-serie som aldrig gjordes vilket är synd för slutet lämnar det öppet för fortsättning men funkar fint för sig själv i filmen med. Versionen jag såg var på 89 minuter och enligt IMDB så ska den vara 100 minuter och det såg klippt ut på vissa ställen faktiskt. Nu får vi inte butterickständer och och sådant utan det enda egentligen som påminner om vampyrer är Lynchs krafter, hans capé och kistorna men det funkar bara till filmens fördel tycker jag då det ger en helt annan känsla.

Lynch är kalas som vampyren och gör en riktigt bra rollkaraktär av Voytek som märks har inspirerat Rutger Hauer till alla hans vampyrroller han gjort, kolla själva så ser ni. Bästa scenen är när han kommer in till Miller som ligger inlagd på psyket fastspänd. Det är en mycket skön scen det som blir ännu bättre när polisen kommer in med ett kors och stänger dörren bakom sig till denna madrasserade cell. Miller är lika inne lika bra honom som arkeologen och deras jakt på vampyrens kistor är för jäkla bra. Det är lika bra att avklara det direkt för detta är suveränt och man vill bara se mer.

Stämning, känsla, karaktärer, raffel, ja allt är verkligen bra här och det märks att det är amerikansk tv för det är riktigt välgjort. Tankarna från Kolchak är inte långt borta när han är som seriösast fast detta är bättre och mer "seriöst" om man kan säga så om en vampyrfilm. Men detta var verkligen värt väntan och man kan bara hoppas det kan komma på ett ordentligt släpp fast det tvivlar jag starkt på. Synd även att serien aldrig blev av men piloten är suverän i sig så det räcker långt och med det passande slutet den har så är jag fullt nöjd. Denna ska ses många gånger till, den saken är biff!

5 kommentarer:

khenrikm sa...

Ja herre min skapare, det hade man ju aldrig kunnat gissa. Och framför allt aldrig hört talas om!

Dock verkar det intressant - som vanligt när du är upphetsad blir det alltid bra recension också. Får väl upprätta en Lizzardking-databas med filmer som bör ses när tid finnnes..

Mikael sa...

Så den gode Lynch har spelat vampyr också. Han är ju alltid sevärd. Nu har du med den recensionen väckt mitt intresse av att se den här filmen.

Weekend Video sa...

khenrikm:
Roligt du gillar mina recensioner :D
Hoppas du hittar filmmen med då den bara finns på divx på en gammal amerikansk vhs. Men denna hittas på cinemageddon för de intresserade.

Kanske inte vad alla vill höra men så är läget om man nu vill se den för se den måstes bara!

Hedulven:
Tror du kommer finna denna väldigt bra faktiskt. Scenen i cellen var verkligen grym, tro mig. :D

mamoulian sa...

Nu blev jag förvirrad...

Weekend Video sa...

Förvirrad av vad?