onsdag 12 augusti 2009

Lawman - 1971



Lawman av Michael Winner är ingen munter historia, långt i från. Winner som tidigare och efter gjort filmer som Dirty Weekend, Death Wish 1, 2 och 3, Chato´s Land, The Mechanic är ingen främling för våld i sina filmer och här får vi det med råge. För en vanlig western så är det våldsamt, oväntat våldsamt. Inte The Wild Bunch style nu eller dess body count och inte lika brutalt som Ulzanas Raid utan mer en kall och grym stämning och med blodiga skottlossningar.

Burt Lancaster spelar sheriffen Maddox som rider in i den lilla staden för att hämta hem ett antal män som är skyldiga till mordet på en gammal man i hans stad. Mannen dog när de ett halvår tidigare härjade av sig under en boskapsritt och nu är lagen där för att se till att den skipas. Maddox är en man som inte viker eller ger sig utan klargör direkt vad som gäller:
"I'm gonna take these men back with me, or kill 'em where they stand."

Lancaster är hård här, långt hårdare än man är van vid att se honom. Den här gången skämtar han inte till det eller vänder andra kinden till utan han skjuter på fläcken. Robert Ryan är sheriffen i staden Maddox kommer till och nu gör sitt bästa för att fly från sina gamla meriter. Ett tidigare hjältedåd hemsöker honom och nu tillbringar han all tid för att komma undan det och att gömma sig. Lee J. Cobb spelar ledaren för männen som ska bringas inför rätta och Robert Duvall är en av dem. Fler ansikte känns igen här med så håll korpgluggarna öppna.

Detta är inte en vanlig standardwestern med ett enkelt upplägg eller något liknande. Här blandas lika mycket skjutande som spänning, stämning och lite psykologiskt upplägg i den och är man öppen för det och inte bara är insnöad på spaghettiwesterns så får man en jäkligt bra film här. Slutet är hårt och kallt, jäkligt kallt. Här finns inga hjältar utan bara läxan att man får skörda vad man sår och sedan stå för det som följer.

5 kommentarer:

khenrikm sa...

Ha ha, Michael "Solstrålen" Winner gör ju bara kulörta bagateller...:D

Weekend Video sa...

Ja, någon solskenshistoria är verkligen inte detta hahaha

Mikael sa...

Ett flertal filmer av Winner har då gjort mig nöjd, särskilt de med Bronson. Tycker att Winner har fått ta väl mycket skit genom åren. En hel del utsökta skådisar i denna med, tycker bland andra att Cobb är suverän, så denna ska man ju också ta en närmare titt på. :)

Weekend Video sa...

Har du inte sett denna, ulven, så är det verkligen hög tid!

Mikael sa...

Givetvis ska jag se den. Älskar ju westerns med. Och Lancaster är aldrig fel i detta hushåll. ;D