lördag 1 augusti 2009

Open Range - 2003



Jag beundrar Kevin Costner både som skådespelare och som regissör och jag tror inte jag blivit besviken på någon film han gjort. Och det som imponerade mest på mig av allt han gjort är det att han nobbade rollen som Bill i Tarantinos Kill Bill-filmer för att regissera denna i stället. Respekt säger jag bara, inte för jag tror han inte skulle passat i filmen utanför han valde att prioritera denna i stället för dem samt att det beslutet ledde till att filmerna gav David Carradine en sista chans att glänsa och får bättre roller.

Open Range är vad jag tycker den bästa westernfilmen på många år som kommit och det var länge sedan en western kändes så fräsch och inspirerad som denna gör. Här är inte fokus lagd på bodycounten eller hur pass många skott som faller utan de små detaljerna. Vi får chansen att lära känna personerna innan de första skotten faller och tro mig, de faller ordentligt med här. Costner har skött regin jäkligt bra här och miljön är fantastisk med endast öppna vidder och en stor blå himmel och ett rejält åskväder som sätter fart på högtalarna. Fotot är verkligen bra här och det hade varit underbart att se denna på en rejält stor duk med bra bild för även om det gör sig bra hemma så är alltid större att föredra vid sådant här fint hantverk.

Actionen likasom romantik får vi och det är i precis lagom mängder. Att sedan romansen är mellan två vuxna människor gör sitt med för att öka realismen i den. Annette Benning är riktigt snygg här i all sin alldaglighet och är perfekt som föremålet för Costners intresse. De passar bra ihop. Men det som verkligen funkar fint är samspelet mellan Costner och Robert Duvall. Man kan tro de verkligen är ett gammalt par för kemin mellan dem är underbar. Duvall är alltid fantastisk i vad han än gör men här tror jag han gör sitt livs roll.

Kolla bara in hans spel, allt från de små detaljerna från hans rörelser när han pratar till hur han beter sig i eldstriden till hur han nästan gråter när han berättar om hunden för Benning. Man blir rörd av hans spel och man blir övertygad om att han verkligen är personen han gör i filmen för han är så verklig. Men tillsammans med Costner så blir det ännu bättre för de funkar så fint ihop.

Så ska ni se en western och inte vet vilken så kolla upp denna för det är en fantastisk film med underbar story som perfekta skådisar till en grym slutstrid. Detta är enligt mig en av de bästa westerns som gjort och jag är ännu mer glad för att det är Kevin Costner som gjort den för det är en underskattad skådis som regissör.

Rekommenderas det allra varmaste till alla!

2 kommentarer:

Hedulven sa...

Den är verkligen grym. Jag såg också om den nyligen. När Costner avlossade bössan första gången på en Saloon lyfte nästan hela sällskapet ur soffan, särskilt då DTS-spåret var igång. ;)

Weekend Video sa...

Det är rejält tryck i den scenen. Samma när Duvall bränner av båda piporna genom väggen rakt in ryggen på killen utanför. Då skakade min lägenhet :D