tisdag 18 augusti 2009

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back - 1980


Den femte delen och för en gångs skull är det inte Lucas bakom rattarna och då syftar jag inte på Leias! Irvin Kershner, mannen bakom Robocop 2 bland annat, tog över och levererar en mörkare film och den har ju dramatiska slutet som avslöjandet. Han Solo fryses in, Luke förlorar en hand men vinner en far och Darth Vader tar på sig faderskapet och sen kort efter så slutar den. Briljant för bövelen! Kan själv se Kershner lägga upp sina stormtruppsstövlar på skrivbordet på kontoret och tända sig en stabil pipa samtidigt som han kliar sig i skägget. Jepp, killen har skägg!

Isplaneten Hoth är kalas här då jag gillar filmer med snö, kyla och jävelskap, scenen när Han Solo flyger in i rektum på asteroidmonstret och ut genom dess mun är en höjdare och så får vi lite mer incestuöst leverne. Härlig film detta. Som inte det vore nog så får vi även stifta bekantskap med AT-AT Walkers, dem är bara för sköna dem att se. Klumpiga men jäkligt imponerade. Yoda dyker upp igen och denna gången är han en äkta mupp och inget cgi-gjort helsikke. Bästa scenen är när han vevar loss på R2-D2 med sin lilla käpp. Stor komik.

Stämningen är mörkare och om det beror på regissören eller manuset låter jag vara osagt men mörkare är det. Såpass mörk att det är den mörkaste filmen i serien och inte lika barninriktad som Return Of The Jedi, tack och lov. Och denna precis som Star Wars blåser de nya filmerna av banan så det stänker om det i både underhållning som kvalité. Och mer är där inte att säga än att detta är bra och förmodligen den bästa i hela sagan.

4 kommentarer:

Lord Humungus sa...

Denna är min favorit och en av få filmer jag sett tvåsiffrigt antal gånge.

Weekend Video sa...

Välkommen tillbaka lorden, var allt ett tag sedan!

mamoulian sa...

Ja, detta är helt kart den bästa, mest rafflande, underhållande och genomtänkta av alla filmerna... och inget fjanteri för en gångs skull heller... eller...? ;-)

Weekend Video sa...

Inget här utan det är ren och skär underhållning med en härligt mörk ton rakt igenom filmen :D