lördag 8 augusti 2009

The Mighty Peking Man - 1977



Nu är det inte bara italienarna som var glada för att rippa amerikanska filmer, kineserna var det med och detta är de famösa Shaw Brothers version av Dino De Laurentis King Kong. Fast de kryddade den med en kvinnlig blond och blåögd Tarzan och några makalösa djurscener som Siegfried och Roy skulle gett sina respektive högra testiklar för. Jag tror aldrig att samförståndet mellan djur och människa varit bättre än här än när våran hjälte och den kvinnliga Tarzan dansar med alla djuren till glad musik i djungeln. Man måste helt enkelt se det för att förstå omfattningen av det.

Storyn är som vanligt i filmer om just expeditionsraffel att en grupp ska ut och finna något, få med det hem och sedan tjäna grova stålar på saken. Givetvis går allt åt helvete med musik och den/de stackars figurerna de ska tjäna på går åt som smör i solsken i slutet. Så även här men det betyder inte att det inte är underhållande. Här får vi sedvanliga modeller, små som stora och en stuntman i maläten gorillakostym. Vi får även stor jävla ap-ärm som används på tok för lite.

Början är kalas, mitten suger rätt bra och de sista 20 minuterna räddar tillställningen med härligt modellvåld och en massa explosioner, lite hederligt rafflande och ett oklart slut eller är det bara samförståndet som spökar igen? Men de bästa scenerna är i början på filmen och det är när elefanthorden stormar en by och våra osannolika hjältar skjuter på precis allt som rör sig och vare sig det är pickadolla, hagelbrakare eller gevär som skjuts så låter allt likadant. Den andra scenen är när en bärare blir anfallen av en tiger och den biter av benet på stackaren. Lyssna på det ljudet! Jag har inte skrattat så mycket på länge som när den scenen kom, en helt makalös scen som räddade min dag.

Gillar man sådana här filmer som Godzilla och andra snubbe-i-maläten-dräkt-filmer så bör man verkligen kolla in den för underhållande är den verkligen. Bra vette fan men kul var den förutom det sega mittpartiet, det hade jag klarat mig utan.

Inga kommentarer: