lördag 15 augusti 2009

The Kindred - 1987



Experimentet gick fel!
Så var taglinen på den svenska vhsén. Den minns jag väl då man hyrde filmen mer än vad borde vara normalt för nu när man ser om den så tänker man varför egentligen? För så värst bra är den inte ärligt talat. Visst har den ett coolt huvudmonster och flera små av samma sort men det är för lite kills i filmen. 4 st. och ett av dem är inte ens pga monstret och det fjärde och sista får man inte ens se utan där får man gissa sig till vad som händer men det är uppenbart vad som är menat att hända det är trots allt skurken i filmen som stryker med.

Kvinnlig forskare får hjärtattack och skickar sin son för att förstöra hennes arbete, hon pysslar med experiment blir vi varse om. Så grabben drar med sig polarna och en mystisk kvinna som påstår hon beundrar hans mors arbete och bestämmer sig för att kolla upp vad hon egentligen pysslat med och vem denna Anthony som hans mor säger är hans bror egentligen är. Men snart börjar konstiga saker hända och den första som stryker med är hunden och snart avanceras det uppåt i näringskedjan. Anthony är på väg att introducera sig för omvärlden.

De mest kända ansiktena är Rod Steiger som den onde forskaren och Amanda Pays som dennes hejduk och hon är alltid kul att se. Tydligen gift med Corbin Bernsen med om nu någon bryr sig om det. Steiger är beväpnad här med en tupé från helvetet och ser mest dum ut men han lyckas få fram det onda i karaktären trots den korta tiden han ses i filmen och trots tupén.

Men det som håller filmen uppe är effekterna för de är det bästa och hade det inte varit för dem så hade jag inte sett denna mer än en gång i livet för det är inget speciellt egentligen. Lagom tempo och rätt hyfsade skådisar men inget som tänder till. Man sitter och kollar klockan och väntar på lite kills som aldrig kommer. Däremot vet man tidigt att något är i källaren och vill ut men det dröjer till de sista 20 minuterna innan vi får kontakt.

Men då blir det ordentligt med kontakt. Vi får en jäkligt fin förvandlingsscen från kvinna till fisk, komplett med gälar och insugande av öron. Har man en gång sett den scenen så glömmer man den aldrig. Monstret som sig bör är utrustat med tentakler och det är bra för tentakelutrustade monster som inte är bläckfiskar är där alldeles för lite av på vita duken. Stora är de här med och innehåller mycket slem och klegg vilket är bra. Tyvärr är inte filmen lika bra men det var kul att se om den och få den ur ens system men inget mer. Men se om den kanske jag gör om den kommer på ett ordentligt dvd-släpp för monstret var trots allt rätt coolt och Amanda Pays är rätt fin.

Inga kommentarer: