söndag 22 februari 2009

Black Sheep - 2006


Allt från Nya Zeeland är inte bara Peter Jackson och det är fler än honom som kan göra splatterkomedier där. Det är denna filmen ett lysande exempel på.

De två bröderna Angus och Henry växer upp på en fårfarm på Nya Zeeland och där utsätts Henry för en traumatiserande händelse som gör att han lämnar farmen och återvänder inte förrän 15 år senare. Angus styr nu farmen och har definitivt inte rent mjöl i påsen. Han fuskar med genetiskt förändrade får för att få fram en ny ras som han sedan skall sälja till inresta gäster från Japan och Tyskland bland annat. Föga annar han att det smyger runt en vegan i buskarna med planer på att rädda fåren undan detta hemska öde som väntar i Angus labb.
Grant som veganen heter klär sig veganmässigt i hemmastickad väst, matchande väska som han säkerligen köpt på Indiska, sandaler och getskägg. Han har tidigare erfarenheter med sin flickvän Experience, där de har befriat en laxodling med ödesdigert resultat.
Vilket han kommetarerar med repliken:
- Hey, those fish died free!

Övertygad fanatiker som han är så stormar han labbet och "räddar" ett tub innehållandes ett genetiskt förändrat får som skall kasseras. Stolt över sig själv så kutar han i väg med tuben. Olyckan är framme när våran favoritvegan plötsligt snubblar och tuben går sönder. Provet som skulle kasseras kommer fram och biter Grant. Snart nog är Grant inblandad i en hård kamp med fårfostret där starkast man vinner, eller rättare sagt, starkast vegan vinner. Grant pucklar på med allt från stora stockar till stenar medans fostret hänger honom i ena örat...
Tiull sist så kommer fostret fritt och piper i väg och sprider smittan vidare till de andra fåren på stället. Grant själv blir en hybrid mellan vegan och får!

Samtidigt som Grant upptäcker kött på nytt via små lurviga söta kaniner så får det första fåret smak för kött... It´s party time!

I denna fartfyllda som splatterfyllda festlighet till film så går det undan med råge. Tempot flyter fint och det är inte långt mellan skratt och gore. Vi får se allt från fårförvandlingar till får som kör bil, samsas om inälvor i en stackare, biter i snoppar, till en av filmens bästa scener. När de stormar Angus öppna sammanträde utomhus och man får se 50000 får välla fram över kullarna för att sätta i sig ett rejält skrovmål!
Det blir ett underhållande möte för oss betraktare. En kul scen är han som fått ena benet avbitet och sedan kastar det på fåret som gjort det.

Dialogen är givetvis helt lysande. Vad sägs om denna dialogutbytniung mellan Angus och Henry efter att Henry kommit på Angus med att doppa veken någonstans där han inte borde doppat den:

- No, wait. It´s one of us. It´s family.
- What?
- That´s how we made the advances. Human DNA. Mine. Ours.
- You fucker!
- Well, it was more of a sperm sample really.
- You wanker!


Så släng alla hämningar överbord och bänka er för en jävligt bra och rolig film för alla åldrar så bjud in farmor och ge henne en grogg och punktera hennes rullator, denna får hon inte missa bara!
Högsta rekommendationer givetvis och glöm inte! Tidelag straffar sig!

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Den har fått rätt mycket dålig kritik den här, och jag förstår inte riktigt varför. Den är ju riktigt skön...

Weekend Video sa...

Hur folk tänker och resonerar är för mig dagligen ett mysterium. Och att denna fått det förvånar mig inte. Förmodligen folk som inte vet vad de pratar om som kritiserar. Klockren film på alla vis tycker jag.

mamoulian sa...

Kanske den enda splatterkomedi de senaste åren som jag verkligen gillar!

Weekend Video sa...

Håller med! Slår allt sånt trams med fårlängder!