lördag 14 februari 2009

Friday The 13th: The Final Chapter - 1984



Kungen är död. Länge leve kungen!

Jason ligger död inne i ladan med yxan fortfarande kvar i skallen. Polisen är där och plockar upp resterna efter hans offer. En ambulans för i väg hans lik till ett närliggande sjukhus där han hamnar i ett kylfack. Den kroniskt kåte vårdaren som sköter om avdelningen fattar inget förrän en rejäl bågfil dyker upp framför halsen på honom och snart sågas halsen av honom och resten av hans huvud vänds bakochfram i en lysande scen. Sen strax efter tas föremålet för den före detta vårdarens heta låga hand om i en synnerligen grym sekvens där Jason noga dissekerar henne med vakande ögon på resultatet och snart är han hemma igen vid Camp Crystal Lake fast denna gången får han verkligen hårt motstånd!

Regissör denna gången är den duktige Joseph Zito som har flera tunga titlar bakom sig som: The Prowler, Red Scorpion, Missing In Action och Invasion USA. Kanske inte de sista två är så värst tunga men de funkar. Tom Savini står för effekterna här precis som han gjorde i originalfilmen. Effekterna är verkligen i toppklass precis som de är i The Prowler där han också gjorde dem. Men den är ju också en av de bästa slasherna som finns.

Detta däremot är min absoluta favorit av alla Fredagen-filmerna. Här finns inte en enda död sekund att finna och man kan säga att denna är en blandning av tvåan och trean på det vis att den tar stämningen och spännningen samt den gamla hederliga skräckfilmskänslan som fattades i trean men som finns i tvåan och blandar det med våldsorgien som vi bjuds på i trean och vi får en ypperlig film. Skådisarna i filmen och till skillnad från de i trean så bryr man sig lite om dessa. Givetvis vill man se dem slaktas så fort som möjligt men man stör sig inte så värst mycket på dem i denna filmen.

Jason i denna filmen spelas av Ted White och här är han mer sadistisk än i någon annan film! Han spikar upp folk och sliter ner dem, det huggs med yxor, spett, knivar ja, allt man kan tänka sig. Bara scenen i början när han slaktar sköterskan och han kollar för fullt på vad han gör är en höjdare. Scenen med liftaren är skön för man hör riktigt hur han grymtar när han hugger henne i halsen och stönar ännu mer när han trycker kniven inåt. Detta är min Jason-favorit av dem alla. Tätt följd av C.J. Graham i sexan.

Så bänka er och njut för fullt av de få filmerna i serien som knappt har något gore borttrimmat av något bolag. Visst fattas här scener men inte som innebär att gore är borta. Och det är ju bara ett bevis på hur det ska göras när ett detta blodbadet tar sig igenom så gott som intakt MPAA´s hårda granskning.

Jag älskar denna filmen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta är min favvofredag också. blev så pepp av ditt jasonrecenserande att det fick bli en boxbeställning med de första åtta. Hoppas nu den nya håller högt underhållningsvärde också.