fredag 27 februari 2009

The Siege Of Firebase Gloria - 1989


The Deer Hunter, Apocalypse Now!, Plutonen, Hamburger Hill, Född Den Fjärde Juli, Himmel Och Helvete, War Bus, Strike Commando, Djungelmassakern, Platoon Leader, Full Metal Jacket, Elddopet och allt vad de heter för denna spöar allt!

Den stora Tet-offensiven närmar sig och höjdarna tro inte på att Charlie kommer att bryta den tillfälliga vapenvilan. En mindre grupp soldater ledda av Sgt. Maj. Bill Hafner ( R. Lee Emrey i sitt livs roll) och hans högra hand Cpl. Joseph L. 'Nard' DiNardo ( Wings Hauser i en lika stark roll) kommer till en by där de varit tidigare och finner alla dödade. Kvinnorna våldtagna, männen halshuggna, djuren slaktade och alla barnen avrättade, nakna och samlade i stora högar. Charlie har varit där först och gjort sig av med USA-vänliga bybor. De drar sig undan till en i närheten liggande eldbas vid namn Gloria, ovetande om att de kommer att hamna i ett helvete.

Väl på plats finner de manskap som rökar på, super och har ingen som helst disciplin och ett helnaket befäl som är ännu mer pårökt. Deras första orders blir när de påtalar risken om ett överfall att laga generatorn för han har inte fått glass på två veckor. Och så fort mörkret faller så inträffar ett lägligt och passande eldöverfall som skickar det ledande befälet till sjukan på en annan bas och Hafner tar över. Nu blir det andra bullar!

Body counten i denna filmen är enorm och det faller kroppar i tusentals här! Jag skojar inte! Våldsamt, blodigt och jävligt brutalt får vi se en version av Vietnamkriget som man alltid velat se men någon filmmakare inte hittills vågat visa. Ermey och Hauser kompletterar varandra perfekt här och Ermey är klockren. Vi får se allt från regelrätta attacker med vapen till machetefighter till helikopterattacker till barska män som hänger ut med en M-60 och skriker värre än Reb Brown från just helikoptar till fan vet allt. Det är ett kroniskt skjutande och tusentals statister sätter liven till i drivor!

Regissören Brian Trenchard-Smith som även gjorde den skitsköna Night Of The Demons 2 är ansvarig för denna massiva upplevelse. Den mannen är nu upphöjd till Gud i min värld!
Men allt är inte bara skottlossningar och pangandes, vi får även skön dialog som denna mellan Hafner, Nard och en fotograf som gärna säljer röka till manskapet som Nard har haffat på order av Hafner:

- Sergeant Major, can i keep him? (N.)
- Yeah, you found him. He´s all yours Nard. Give him a rifle and put him on the line. (H.)
- No way, hey...
- Let´s go doctor Leary, your mine! (N.)
- You can´t do this! I´m a civilian man!
- Well, you just got fucking drafted sweetheart. (H.)

Detta är det bästa jag har sett som skildrat Vietnamkriget och detta är just den film man ville se som yngre men aldrig hittade. Visst Platoon Leader fyllde det gapet lite men inte som denna. Detta är något i hästväg! Men nu finns den inte på officiellt släpp vilket är ett brott mot alla naturlagar. Jag kräver att denna ska släppas i en fet dubbel-discs utgåva med fet widescreen, DTS-ljud, feta intervjuer, bakom kulisserna-scener och kommentatorspår och det ska vara nu!

Ladda ner den! Stjäl den! Inbilla er att ni sett den bara ni säger till någon att ni har sett den! Spela in den från tv! Gör vad fan som helst bara ni finner och ser den! AAAARRRRGGGGHHHHH!!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var fick du tag i den????? ;)

Älskar framförallt stridsscenerna på slutet som ser ut som rena myrstacken. Det fullkomligt väller in statister och annat löst folk.

Anonym sa...

Har lyssnat på dig Lizzie och införskaffat det här mästerverket.

Weekend Video sa...

Vad kul att höra :D