tisdag 17 februari 2009

Hard Times - 1975



Walter Hill har många bra filmer bakom sig och detta är verkligen en undanglömd en av dem. Kalle Bronson spelar Chaney, en kille som slåss för pengar på gatorna. Han springer på Speed, utmärkt spelad av James Coburn. Tillsammans drar de till New Orleans under den stora depressionen och försker göra snabba pengar. Deras team blir komplett med den förra läkarstudenten Poe som även är opiummissbrukare. Strother Martin är som alltid bra och framför allt här. Tillsammans börjar de med att rensa upp diverse motståndare i jakten på de snabba stora pengarna. Att sedan Speed är spelmissbrukare och skyldig lokala gangsters pengar gör det inte mindre spännande heller.

Bronson är i kanonform här och hans kropp är hård! Mustaschen är borta och vi slipper den däringa Cannon-film frissan som han lade till med på senare år och senare filmer under samma bolag som frisyren...

Hur som helst. Nu gäller det filmen och inte skunkfrisyrens vara eller icke vara.
Bronson är som konstaterat i toppform både i kropp och som i attityd. Han fäller nte många repliker men det som fälls de räknas. Varenda en av dem. Givetvis är Jill Ireland med på ett hörn och denna gången har hon ett tvivelaktig liv. Men Kalle låter sig inte hejdas. Fighter är det inte så många. 4 stycken räknade jag dem till med Kalle inblandad i. Och de går från en käftsmäll till långa fighter där nästan allt är tillåtet med endast bara bringor på de inblandade. Hårda är dem med speciellt då det är bara nävar som gäller. Och med tanke på tidsperioden som filmen utspelar sig så kan man förstå hur långt vissa är villiga att gå för att få in några extra kulor.

Gillar man Bronson så måste man ha denna i samling för en Bronson-samling är inte komplett utan denna för detta är ju inte Messenger Of Death som man helt kan försaka. Utan tvekan en av Bronsons finare stunder och det är ett sant nöje att se honom här. Tempot är bra och filmen flyter fint så denna kan inget annat än att rekommenderas det allra varmaste!

Inga kommentarer: