fredag 13 februari 2009

Friday The 13th Part 2 - 1981



Handling överflödig så jag drar inte den för har man inte sett denna så har man legat i dvala sedan 80-talet och då har man verkligen missat mycket!
Men för säkerhets skull. Så fortsätter denna direkt efter den första filmen men ett par år senare. Men först får vi se flashbacks ur den överlevandes minne samt hur hon har anpassat sig till livet en kort tid efter händelserna vid Camp Crystal Lake. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig så hon lämnar oss snabbt. Så hopp till 5 år fram och nu är det dags för lägerliv igen fast en bit bort från det originella lägret. Nya ledare, samma galna gubbe på cykel och en nygammal mördare i buskarna. Och där var det hela.

Steve Miner är en kompetent regissör som jag gillar, han har gjort mycket bra filmer, tex. Lake Placid, Warlock, House och Friday The 13th Part 3 samt Day Of The Dead: The Need To Feed. Och här är han verlkligen i fin form. Sköna mord som är nedtrimmade pga bolaget, härlig stämning, hyfsade aktörer och en härlig Jason.

Inledningsmordet är bra men det som jag gillar bäst där är hur kameran följer runt offret precis överallt som en osynlig inkräktare. Det blir bäst när hon väl går in i duschen och drar för draperiet och man ser hur kameran kommer närmare och närmare och man bara väntar på attt se en skitig näve komma fram och dra undan draperiet men istället får vi se offret dra undan det och stirra in i kameran i stället. Genial scen!

Inledningen när logon för titeln kommer är skön med för man får se den sprängas och sedan så kommer Part 2 fram med en jäkla attityd precis som att nu är jag här och jag tar ingen skit! Och detta är också en film som inte gör det. Jag föredrar denna framför originalet för denna är mycket mer snabbare i tempo och den är bättre helt enkelt. Den första filmen är rätt tradig faktiskt. Sist somnade jag i den så den blir dröjer nog länge innan man ger sig på igen.

Men en sak som jag inte kan förstå här är valet att ta med en rörelsehindrad kille som lägerledare. Vad tänkte de på egentligen? Ta bara scenen där de sitter vid den obligatoriska lägerelden och för legenden om Jason vidare och alla blir rädda och springer i väg och kvar är han för han har fastnat i grusen med sin rullstol!! Ingen har en tanke på att hjälpa honom för de tänker bara på sig själva! Stackaren är rökt på förhand och vet inte ens om det. Och vem ska hjälpa honom när Jason kommer då? Inget som är direkt genomtänkt men jäkligt kul är det.

Sen är där givetvis You´re all doomed-gubben, han är ett kapitel för sig själv. Hade det varit VM i buskiga ögonbryn så hade han vunnit det på studs!

Detta är en pärla som man kan se många gånger för den är lika bra var gång till skillnad från andra filmer i serien. Rekommenderas!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är en höjdare, och absolut den mest kusliga filmen i serien.

Weekend Video sa...

Jepp, den är verkligen härlig! Sen blir det mest gore för pengarna i resten och mindre spänning som i denna. Men det funkar fint det med :D