tisdag 24 februari 2009

Shock Waves - 1977



Shock Waves är ett utmärkt exempel på hur man kan göra en grymt stämningsfylld skräckfilm utan en endaste droppe blod i den. Allt behöver inte vara dränkt i blod och tarmar för det ska vara kusligt fast det gör sitt med. Här är det en simpel story som kan uppfattas otroligt löjlig men är man bara öppensinnad och tar det för vad det är, en skräckfilm, så sitter man snart där med ögonlocken uppe i pannan och bara sväljer allt som sker i rutan.

En båt med semesterfirande turister går plötsligt på grund efter att ha blivit påkört av ett mystiskt fartyg mitt i natten när all utrustning lagt av. Morgonen efter visar vad de kraschat med. Ett stort rostigt vrak och deras kapten är borta. De lyckas ta sig in till en närliggande ö med hjälp av en roddbåt och där finner de ett öde hotell. Väl på plats där upptäcker dem att de är inte ensamma och att det finns en ensam gammal man där med. Mannen som visar sig vara en gammal SS-officer i ofrivillig exil berättar sin bakgrund och vad han fruktar han kommit löst igen.

Han har varit ansvarig för en experimentell SS-pluton som bestod av fångar, kriminella, mördare som valts ut speciellt för sitt beteende. Plutonen som var till sjöss sänktes av officeraren när han märkte kriget var förlorat och han inte ville deras existens skulle bli känd. Nu har de kommit lösa igen efter nästan 40 år på havets botten och de är lika mordiska som innan!

Regissören Ken Weiderhorn har klassiker som King Frat bakom sig och det är en film som lyckades med bedriften att bli peststämplad av USAs hälsovårdsmyndighet! Han är även skyldig till Return Of The Living Dead Part II som Meatballs Part II samt lite tv som Freddys Nightmare och några andra tv-serier. Men detta är hans magnum opus om ni frågar mig vilket är fantastiskt med tanke på att denna var hans första film med.

Skådisarna i denna är två gamla godingar som inte behöver någon direkt presentation nämligen Peter Cushing och John Carradine. Brooke Adams är känd från andra filmer som Invasion Of The Bodysnatchers 1978, The Dead Zone, Man On Fire (originalet, inte Tony Scotts remake med Denzel) och en hel del annat. Denna filmen är enligt mig tillsammans med Zack Snyders Dawn Of The Dead de två bästa zombiefilmer som gjorts och det säger inte lite det. En fullständigt lysande film på alla vis,

Vad som jag tycker är underbart med denna är alla scenerna där våra antagonister sakta reser sig ur och i havet, ja vad fan. Alla scenerna som involverar dessa skitsköna mördare! Stämningen är så otroligt bra och höjdarscenen är när två överlevande gömmer sig i en ugn undan nazisterna! En fullständigt klockren scen!

Så leta upp denna om ni inte sett den och har ni redan den så se den igen! Själv satt jag och njöt hela tiden filmen varade och bara älskade varenda minut.

Köp den! Se den! Älska den! Ni måste bara!
Och glöm inte bara: Once They Were Almost Humans!

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Det här är också en favorit. Världens bästa nazizombiefilm helt enkelt!

mamoulian sa...

Denna och Deathdream! Krypande och grymma, men så enkla och välgjorda! Här kan vi snacka om par i spader ess... ;-)

Wiederhorn är föresten oxå ansvarig för Eyes of a Stranger där Jennifer Jason Leigh gör en av sina allra första framträdanden.

Är inte detta Plagueboys favoritfilm...eller är det hemligt?! :-D

Weekend Video sa...

Tycker att den borde vara det med tanke på hans visningsbild :D
Fast en av mina är det!

Jag får väl ta och se Deathdream då då, om du nu ska tjata ;D

Fred Anderson sa...

Nja, jag måste säga att jag försökt ge den både en chans och två, men jag har aldrig fastnat för den. Snygg och välspelad, men saknar den där extra nerven tyvärr :/