lördag 21 februari 2009

Komodo - 1999



En ful typ i skinnväst och taskiga tänder köper en låda av en gammal kines vid ett skepp och kör i väg nynnandes förfärligt på en Dire Straits-låt. Plötsligt upptäcker han att det luktar för jävligt i lådan och kastar ut den. 19 sommrar senare kommer en familj komplett med vovve och allt till sitt vanliga sommarhus och upptäcker att någon varit inne där och förstört. Grabben deras försvinner på upptäcksfärd och snart blir han attackerad av något som kökar upp vovven och resten av familjen. Ensam överlever han svårt chockad. Ett år går och en psykolog vill ta tillbaka honom till ön där allt hände. Gissa vad som är kvar?

Detta är en trevlig liten film på alla vis. Mycket fina effekter, bra speltid, skönt flyt och mysig stämning. Hyfsade skådisar varav en av dem jag kände igen som fan. Jill Hennessy från Seagals Exit Wounds visade det sig vara samt Kevin Zegers från Dawn Of The Dead 2004 och Wrong Turn spelar den unge killen.

Komodoödlorna som det handlar om här är riktigt bra gjorda och stora, inte muterade, sorgligt nog, utan mer några rejäla paket. Scenen när en av dem hängs och sedan spetsas och en av de överlevande klättrar upp på den för det kommer in ytterligare en är jävligt bra gjord. Så vad mer behöver man säga? Detta är ju en given hit i samlingen för oss djurälskare. Följdes dock av två uppföljare som inte har något med denna filmen att göra på något vis. Curse of The Komodo 2004 och KvC (Komodo vs. Cobra) 2005, båda regissserade av Jim Wynorski så ni vet vad som väntar om ni ger er in där. Själv har jag dem båda givetvis!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Komodo är ganska bra, och känns dessutom påkostad. Det var visst tänkt som en biofilm från början.

Weekend Video sa...

Där ser man! Synd för det hade den funkat fint som annars. Såg den själv på duk en gång och där funkade den fint. Regissören gjorde bara denna och gick sen tillbaka till göra specialeffekter igen i stora hollywoodfilmer. Synd för han gör ett bra jobb här.