måndag 23 februari 2009

Prophecy - 1979



John Frankenheimer är en aktiv man med många tunga titlar i sitt bälte. Vad sägs om Reindeer Games - med allas våran Ben Affleck, Ronin - rörig men underhållande biljakter, The Island Of Dr. Moreau - inget vidare faktiskt, Dead Bang - suverän snutfilm med en lysande Don Johnson och William Forsythe, French Connection 2 - bra uppföljare och en hel del till.

Denna gången fick han för sig att göra en monsterfilm med Robert Foxworth från Skägg Vi Minns, Talia Shire mest känd för mig som den fula bruden i den första Rocky och Armand Assante som indian!

Dr. Robert Verne ( Foxworh) och hans fruga (Shire) åker ut i vildmarken för att styra upp en konflikt mellan lokalbefolkning och ett pappersbruk. Pappersbruket skyller allt på indianerna och indianerna vill ha sin skog i fred. Som grädde på moset så härjar ett enormt monster runt och slår ihjäl allt och alla. Givetvis ska den gode doktorn styra upp allt.

Lite för lång film så den blir rätt tråkig faktiskt. Annars är det kompetent gjort med vackra miljöer och fin stämning. Men som tittare blir man lite uttråkad till sist då filmen gärna fått vara en kvart kortare. Alla skådisarna gör sitt bra och monstret är jävligt plastigt och fint, precis som det ska vara i en sådan här film. Mycket tid i rutan får det med. Filmen som är gjord 1979 har en fin 70-talsstämpel över sig.

Konstigt nog så fick denna en PG-stämpel i USA förmodligen på avsaknaden av naket och grovt språk fast det kompenserar den med sitt våld. Och attackerna är inte nådiga här. Fråga bara den äckliga ungen i sovsäcken som får sitt!

En underhållande film som blir lite tråkig mest pga sin längd som gärna fått vara kortare men som jag gärna återvänder till då och då när jag vill se en skön monsterfilm.

7 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Litet sakfel där. Filmen fick en PG rating... PG13 kom inte förrän 1984.

Jag älskar filmen hur som helst. :)

Weekend Video sa...

Då får vi rätta det då. Det är säkert att du inte var ordningsman i skolan? ;D
Hmm... min ordverifiering blev foximake! ett tecken??!

Fred Anderson sa...

Jag älskar också den här filmen! Perfekt monsterunderhållning :)

Anonym sa...

Nu får du ta en valium ödlan. Hinner knappt läsa inläggen innnan nya ligger ute...*pust*

Skämt åsido, kul att du fått upp farten.

Weekend Video sa...

Håll i hatten för det blir fler under dagen förutom en kort paus då jag ska till tandläkaren :(
Kan härleda till ett tillfälligt stopp med misstänker jag. I såfall kommer det upp en skylt med texten stängt pga smärta!

Fred Anderson sa...

han är som Barbara Cartland. Ligger där på sin rosa soffa med blåtonat tant-hår och låter sin staff av slav-skrivare producera recensioner åt honom! ;)

Weekend Video sa...

Hahaha, det hade varit en syn det. Kanske skulle börja eftersträva det där blåtonade håret :D