lördag 14 februari 2009

Friday The 13th Part 3 - 1982



Jepp, säkert som amen i kyrkan så kom ytterligare en uppföljare och denna gången var den i det på 80-talet populära formatet 3D. Till och med Hajen 3 kom i det formatet som som säkert funkade fint på bio som klarade av formatet men hemma i Svedala på en sunkig 4.3 tv med knappt text-tv så märktes det inget vidare. Men filmen är skön trots det! Egentligen det enda som funkat för min del i 3D var det bästa som Svensk Television någonsin producerat: TV Piraterna! Det tillsammans med Jul Hos Julovsson med Ulf Brunnberg!

Men tillbaks till filmen.

Samma mördare, nya offer och samma regissör. Kan de blir samma framgång som del 2?
Klart det blir fast nu fokuseras det mer på inressanta sätt att dräpa de korkade och kåta ungdomarna på och mindre på vanlig hederlig skräck och krypande stämning som var så utmärkande i del två och den första filmen. Jason får här mycket mer tid i rutan och vill man tolka början här så är inte slutet i tvåan verkligt. Alltså slutet där Jason hoppar in i rummet och drar ut Amy. För här börjar det med att Jason ligger på golvet i sitt hem och drar ut macheten ur axeln och drar till krig igen. Fast det är petitesser. Huvudsaken är attt han är i gång och är mer mordgalen än någonsin!

Denna gången är det en ny brud som upplever att hon har blivit utsatt för övergrepp av Jason och har kraftiga besvär pga det. Så nu ska hon tillbaka efter två år och har polarna med sig. Givetvis är Jason i buskarna och snart intar han ladan och sätter sin egen personliga stämpel på den. Visst ja, ett mc-gäng på tre personer kommer också och bidrar till body counten!

Stämningen är där men inte lika kraftig som i tvåan. Här satsas det mer fokus på att dräpa på nya och fantasifulla sätt vilket spred sig även till de övriga filmerna som kom i serien. Jason framstår mer här som en mördarmaskin än en deformerad bondlurk som är ute efter att hämnas mamma som i del två. Samt att han i denna har lagt av säcken runt ansiktet och äntligen får den berömda masken!


Mer klädd här som en skogshuggare som löpt amok intar Richard Brooker rollen som Jason med bravur, en av mina favoriter i rollen.


Det är en stadig bit med andra ord! Och en alldeles utmärkt Jason!
Är ni som jag och tycker om att se korkade personer bli mördade på alla tänkbara vis av en galning i hockeymask så missa inte denna filmen!
Min kollega Fred har även han skrivit om denna filmen och här är hans recension av filmen.

Steve Miner regisserade igen och han gjorde ett bra jobb här med, precis som han gjorde i tvåan. Goret är bolagsklippt här med men det är en stor del kvar så det är inget att hänga läpp över egentligen. Och det är givetvis välgjort. Här bjuds vi på skallkrossningar med händerna, klyvning med machete genom skrevet, harpunering, ett riktigt grymt knivmord genom kroppen och en massa annat. Ett stort plus för karaktärern Shelley i filmen påminner mig om min polare JP! De är otroligt lika!

Så köp på er alla alla i serien då de finns ute på DVD billigt och för guds skull. Missa inte Jason X!!!

Inga kommentarer: