torsdag 5 februari 2009

White Ghost - 1988



Detta är vad legender föds ur!

Vietnamkriget tog aldrig slut för Steve Shepard. 15 år efter det egentliga slutet rantar han fortfarande kvar i sina tighta shorts och sandaler och hittar på hyss. När han inte samlar in fallna soldaters dog tags så tillbringar han sin tid med sin flickvän som är i den vietnamesiska armén eller nåt i den stilen. Nu är hon med barn och tycker det är dags att åka hem till gamla hederliga USA. Shepard plockar fram den gamla radion och sänder ett meddelande att nu han vill hem. Givetvis börjar diskussionerna och det bestäms att ett gäng legosoldater ska skickas in för att checka läget först. Enda problemet är att Walker som styr gänget är dödsfiende med Shepard och vill inget annat än att få en sista chans att kväsa honom för gott!
Snart nog är det livat i buschen igen och byråkraten Major Cross kommer de fientliga legosoldaterna på spåren och ger sig själv ut för att hämta hem Shepard. Men frågan är om han hinner?

William Katt, som i vanliga fall är en lite småjobbig typ som inte gjort något direkt sedan House - 1986 av värde, är skön här. Han är rejält pumpad trots den taskiga frisyren han har i början. Den gamle räven Reb Brown spelar Cross och slutscenerna med honom vilt skjutandes med två kpistar och fullt skrikandes är en klassiker! Annars är där inga kändisar med i fighten.

Som sig bör i dessa filmer så är vietnameserna antingen lite fjolliga eller småpojkar i för stora uniformer vilket de givetvis är här med. Amerikanarna är medelsålders män med pannband alternativt totalt flintskalliga med polismustascher vilket alltid är en hit!
Här bjuds vi på gott om fina djungelfällor, kåta fiender som vill ha ett gratisnummer, aldrig sinande ammunition, knivar i skrevet och hederlig tortyr. Scenerna med Katt i full spöksminkning i motljus som skjuter ner vietnameser i klungvis är så otrolig att man bara måste se dem!

Actionscenerna är riktigt bra precis lika underhållande som de låter och de bjuds man som tittare på i massor. För detta är den sorts film som man tittar på med ögonbrynen uppe i hårfästet och med den ständiga tanken i skallen: O-kej! Det är vilt och det går vilt till här! Vietnam har nog fan aldrig varit roligare än så här på film!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du behöver inte poängtera att Reb Brown skriker, han skriker alltid ;).

Vilken utgåva har du på denna? Känner bara till svenska budgetsläppet och det australiensiska...

Fred Anderson sa...

Jag antar att den här klassikern inte finns på dvd?

Weekend Video sa...

cozzi:
Jag har det svenska budgetsläppet. Där är svensk text och båda utgåvorna är i 4:3 så detta duger fint :D

Fred:
Finns ett reg 4-släpp här för 139:-
http://www.discshop.se/shop/ds_produkt.php?lang=&id=63951&lang=se&subsite=movies&&ref=