onsdag 25 februari 2009

The Food Of The Gods - 1976



Morgan och hans två polare åker ut till en ö för att jaga lite med hundar och hästar. Plötsligt blir en av dem attackerad av flera gigantiska getingar och dör på fläcken. När Morgan sedan ger sig i väg för att komma till en telefon blir han själv attackerad en gigantisk tupp i en väldigt underhållande scen. Och när han äntligen hittar en kvinna att prata med så får han bara till svar att han har inte hos hennes höns att göra. Det visar sig att hon och hennes man har funnit något i en källa som de matat hönsen med och de har nu växt till enorma proportioner. Till och med getingarna som de råttor som gärna tar för sig av maten hönsen äter har växt. Inte nog med det för snart väller det in folk till ön. En bolagsgubbe som tantens man har bestämt med samt hans assistent, ett par som är gravida och Morgans manager. Snart är det en kamp om överlevnad på ön och vem ska segra? Man eller höns?

Bert I. Gordon som ligger bakom denna är även ansvarig för Empire Of The Ants och han har ingen mindre än exploitationskungen Samuel Z. Arkoff. I rollen som Morgan ser vi Marjoe Gortner som varit inblandad i fina titlar som American Ninja 3, Jungle Warriors, Mausoleum, Starcrash. Ida Lupino från Peckinpahs Junior Bonner och Belinda Balaski från Gremlins 1 & 2, The Howling, Piranha, Cannonball och Bobbi Jo and the Outlaw (hette Med Snuten I Hälarna på vhs i sverige). Med andra stabila aktörer.

Effekterna är för jäkla sköna här. Vi får alltså både modeller samt äkta råttor som klättrar runt på leksaksbilar som dockhus. Allt för det ska se stort och äkta ut och det ökar faktiskt bara på underhållningsvärdet här. Råttorna tar de död på alla de möjliga vis i filmen och det är levande djur som de dränker, skjuter, elektrifierar och fan vet allt de gör. Undan går det i allafall.

Skön stämning, härliga effekter och ett bra drag gör detta till stabil underhållning. Finns nu på region 1-släpp från MGM fast jag *host* har den på fint Japansläpp från deras Treasured Collection.

Kul film helt enkelt!

1 kommentar:

Jocke Andersson sa...

Jag hade älskat den här om det inte varit för att de skjuter en massa råttor på riktigt. Pallar inte med sådant... synd på en sådan skön rulle annars.