onsdag 25 februari 2009

Blue Water, White Death - 1971


Blue Water, White Death är en dokumentär som filmades i brett format och visades på bio i USA. Den skildrar hur ett gäng med naturfilmare och dykare bestämmer sig för att fånga Vithajen på film. De är även de första som ger sig ner i vattnet i burar för att kunna göra detta. Vi får följa dem på deras resa i vatten där de tror att de ska finna Vithajen och den tar oss från Sydafrika till Södra Australien på en resa som tog 9 månader.

Med på resan är Ron och Valerie Taylor som även var med och hjälpte Spielberg när han senare gjorde Hajen. Denna dokumentären inspirerade Peter Benchley att skriva sin bok som Spielberg sedan baserade sin film på. Vi får även träffa Rodney Fox som överlevde ett möte med just en Vithaj. Peter Gimble, en förmögen man som visst stod som inspiration för Hooper i Hajen hyr helt enkelt en båt med besättning och fyller den med erfaret folk som professionella undervatttensfotografer och andra vetare inom ämnet samt en folksångare som brister ut i sång med jämna mellanrum.

Trots detta är en dokumentär så är det flera spännnade sekvenser till exempel när strömmen vid ett tillfälle är för stark och drar ut en av männen i havet. Man ser inte honom till sist. Givetvis är allt undervattensfotografi jättebra och fint. Som tittare bjuds man på mängder av olika hajsorter och vi får även se valjakt vilket inte är en trevlig syn. En äldre herre med kortärmad skjorta och härlig gubbkeps står och röker ur mungippan med en cigarett samtidigt som han lika lugnt sätter en ny rostig harpun i ytterligare en val. Och mötet med just Vithajen är fantastiskt när det kommmer. Det blir lite segt mitt i men aldrig tråkigt för är man intresserad av hajar så är detta en given hit i samlingen. Allt behöver inte vara muterat eller italienskt när det gäller dessa djuren på film.

Fantastisk dokumentär som rekommenderas!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Allt behöver inte vara muterat eller italienskt när det gäller dessa djuren på film...

Den där meningen förstod jag inte alls. Jag fattar inte vad du menar. Jag tror inte ens man får säga så. Det finns nog någon lag mot det. ;)

Weekend Video sa...

Egentligen så vet jag bättre men vi kan säga att det skrevs under otroliga mängder smärta och intagande av två barnalbyl med hallonsmak pga mitt tandläkarbesök i går ;D