söndag 15 februari 2009

Friday The 13th: A New Beginning - 1985



Då var det dags igen för ytterligare en uppföljare i serien som egentligen tog slut i och med del 4. Denna gången är det ett läger för missanpassade ungdomar som blir drabbade av Jason och hans aldrig sinande redskapsföråd. Tommy som överlevde The Final Chapter är även han här och lider av verkligen av sina minnen. Samtidigt som han anländer till lägret så anländer någon annan och alla börjar bli offer en i taget.

Jag ska inte ljuga, detta är ingen direkt hit denna filmen. Iofs kan det bero på att den är grymt bolagsklippt så de flesta scenerna är trimmade samt det finns visst en alternativ version av filmen. Men jag tvivlar på den hade blivit bättre med de scenerna intakta. Men det verkliga skälet jag inte gillar den lär ni märka själva rätt snabbt.

Karaktärerna här är inget annat än idioter som man bara vill se dö så snabbt som möjligt för där är inget sympatiskt i dem. Dem är slaktavfall rätt ut sagt, inget annat. De effekter vi får se är okej och för de som inte klarar sig utan nakna bröst i en film så är det sådana här i tid och otid. Svordomarna har ökat med så det känns om att istället för smart dialog så är det en massa variationer på ordet fuck istället. Det blir tråkigt i längden att lyssna på. Men det är där gott om folk som gör så de blir säkert glada av detta.

Så man kan säga detta är ett lågvattenmärke i en annars fin serie. Visst den går att se som tidsfördriv men sätter man på den direkt efter den makalösa del fyra så lär man kasta ut tv´n.

6 kommentarer:

mamoulian sa...

Vad jag minns av den var den ganska blodig och med en del kroppsdelar här och där - så rating-klippt är den nog, men hur mycket...? Du får jaga upp nån gammal rental på denna och jämföra ;-D

Weekend Video sa...

Jag hade det engelska släppet från Melodi Line och det var ännu värre saxat hahaha
Kolla bara här:

British video version misses all shots of topless girls

# The UK cinema version was cut by 56 secs by the BBFC and the cuts expanded to 1 min 22 secs for video releases. Some of the gore from the murder scenes was reduced including the garden shears and head crushing scenes, and the film suffered extensive edits to remove footage of nude and topless girls. The cuts were fully waived in 2002.

# On 7 March 2002, all previous cuts of the movie were waived by the BBFC and it was passed with an 18 certificate, which means the UK version is now identical to the US release

Fred Anderson sa...

En riktigt rutten del i serien, mediokert gore och extremt trista karaktärer. Den enda filmen jag enbart tvingar mig igenom för principens skull, eftersom jag måste se alla filmerna då och då.

Anonym sa...

Själv köpte jag den på VHS i tron att det var fyran. Besvikelsen var stor. Det värsta är dock att jag gjorde exakt samma misstag när jag köpte den på DVD några år senare.
Som sagt ingen höjdare.

Tobias Thuresson sa...

Jag gillar faktiskt denna. På riktigt. Jag kan inte förklara varför riktigt för egentligen är det förstås ingen riktig Friday the 13th-rulle per se. Hursomhelst ser jag om den väldigt ofta och har roligt speltiden ut, så I like it.

Weekend Video sa...

Goddamm! En som bryter mönstret! Underligt men kul :D

Fred:
Femman är som McDonalds, det ser bra ut när man beställer men sen när det kommer så ser man hur platt, livlöst och tråkigt det egentligen är. Samt att man mår alltid illa efter och svär att aldrig göra om fast det gör man ju hahaha

Jag är samma där, ser helst dessa kronologiskt, funkar roligast så.