fredag 20 februari 2009

Lethal Weapon 4 - 1998



Den sista i den lyckade serien och vilket avslut!
Murtaugh ska bli farfar och Riggs pappa och till råga på allt så vet inte Murtaugh om att dottern gift och ännu mindre om vem det är med. Med andra ord upplagt för många poänger. Leo är tillbaka och denna gången har han blivit privatdetektiv med vapenlicens och allt!
När de tre glada gossarna efter en svettig fisketur kommer människosmuggling på spåren så startar en vild jakt på förövarna där alla insatser är höga och allt är tillåtet!

Vad kan man säga? 10 minuter in i filmen och det har redan varit två enorma actionscener varav en av dem involverar en haj! Gasen är tryckt i botten här och det märks att det är tänkt att sluta med ett brak. Vi bjuds på lite mer sadistiskt våld igen, speciellt på slutstriden mellan Gibson och Jet Li. Motorvägsjakten är inte dålig den på något vis tvärtom! Den är jävligt underhållande.

Idéen att ta med Jet Li som började bli populär utanför Kina var ingen dum en då han funkar fint här som bad guy som ger Gibson händerna fulla. Att han sedan i sig är jävligt skön gör det hela bara roligare. Rene Russo är fortfarande kvar och det är kul och till och med hundarna är det. Samma med Murtaughs familj, alla kvar. Det som är roligt att hon spelar den största dottern har bara gjort dessa filmerna. Pesci är mer på bettet här i de andra filmerna och är verkligen ilsken! Givetvis drar han sin standard monolog. Nu är det telefonbolaget som fuckar honom. En som är ny som jag inte gillar alls är Chris Rock. Jag kan inte bara med fanskapet men han är lugn här otroligt nog.

Men en fin avslutning på en kalasserie som man kan se hur många gånger som helst och de funkar alla lika bra. Så se dem var för sig eller kronologiskt, det spelar ingen roll för de funkar alltid!

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Damn it Lizzard, du har verkligen fått mig att vela se om alla filmerna nu. Ska plocka fram dem!

Jay sa...

Jag har lite svårt för Jet Li här för han får inte visa vad han verkligen kan som i sina HK filmer,

Annars så är filmen helt ok och lite bättre än tvåan

Weekend Video sa...

Fred! Kul att jag har lyckats väcka ditt sug efter dem :D

J:
Det har du nog rätt i men hans roll fick rätt bra utrymme ändå tycker jag.