tisdag 17 februari 2009

Freddy vs. Jason - 2003



Då kom den äntligen, filmen alla väntat på och hur blev resultatet då? Inte illa alls faktiskt!
Jag har aldrig varit en större fanatiker av Freddy-filmerna för hur kul är en dröm kille egentligen speciellt när man kan se Jason istället.
Upplägget är som så.
Freddy lider alla kval han kan för ingen drömmer längre så han existerar inte. Alltså väcker han upp Jason genom att spela på hans mamma-känslor. Allt funkar tills Jason enligt Freddy blir allt girig i sitt dödande på Elm Street så de drabbar ihop. Ordentligt.

Robert Englund spelar Freddy givetvis och denna gången slipper man äntligen trädgårdstomten Hodder. Tack och lov! In träder Ken Kirzinger, en tidigare stuntman som var inblandad i del åtta i Fredagen-serien. Killen är enorm och har ett helt annat sätt att spela Jason. Borta är flämtningarna och det speedade spelat Hodder pysslade med. Istället rör han sig lite som Frankenstein kan man säga. Lite långsamt men ändå ack så effektivt. Och kollar man in den nya dokumentären He´s Name Was Jason så kan man se Kane Hodder sitta och berätta om just Kirizingers Jason i just denna filmen och det går inte att undgå att höra hur bittter han är att inte han fick spela rollen här.

Den andra aktörerna i filmen funkar fint och just Katharine Isabelle från de fina Ginger Snaps-filmerna funkar fint som Gibbs här, även om hon har stand-in i nakenscenerna. Boll-favoriten Zack Ward är även han med och Chris Marquette från Just Friends är kul här som tönten på moped.

Här det fina gorescener och speciellt när Jason röjer på ett raveparty är hur kul som helst. Spana bara in scenen med den flygande macheten! Lysande scen, speciellt när han drar ut den igen.
Annars är slutbataljen mellan Jason och Freddy det som verkligen är bäst. De släpper loss allt de har och det är speciellt det som man vill se.
Så har ni inte sett den så gör det! En härlig film på alla vis och ett välkommet inslag i denna serien om Jason. Må den aldrig ta slut.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag gillar den väldigt mycket och konceptet är klockrent. Gillar fårets cameo, en referens till fåret som dyker upp en sväng i första Freddy-filmen.

Jay sa...

Jag gillar scenen med dom flygande gastuberna

Weekend Video sa...

Geten har till och med blod i skägget, hur hårt är inte det?!

david sa...

Bra skrivet!
Håller med, det här är en underskattad pärla som bjuder på väldigt god underhållning. Gillar framförallt scenen där Jason går på rave :)