tisdag 17 februari 2009

Lethal Weapon - 1987


En hederlig gammal klassiker detta!

Martin Riggs (Mel Gibson) självmordsbenägna polis paras oväntandes ihop med den lugne och nyligen 50 fyllda familjfadern Roger Murtaugh (Danny Glover). Givetvis inleds allt med kollisioner, explosioner och annat vanvett i ett hiskeligt tempo! Och när de kommer internationella heroinsmugglare på köpet på riskeras hela staden att förintas i ett regn av tomhyslor, kordit och all sköns idioti!

Detta är alla buddy movies-fader! Kompisfilmerna exploderade efter denna och plötsligt var det populärt att göra polisfilmer igen. Speciellt där ett omaka par plötsligt ska behöva jobba ihop. Men denna är mer än så. Detta är ett bra exemplar på hur en actionfilm även kan innehålla mer än bara skottlossningar och explosioner. Smart och rolig dialog varvas med bra skådisar i alla roller och ett hiskeligt tempo hålls hela vägen.

Mel är kalas här som den galne Riggs och han har en lika lysande Danny Glover som Murtaugh till motspelare. De funkar verkligen bra ihop och att det blev så många filmer i serien är förståeligt. Richard Donner som har gjort filmer som Maverick, The Goonies, Ladyhawke, The Omen och en jävla massa mer har gjort ett riktigt bra jobb här med ett fint manus av Shane Black. Som har skrivit en jäkla massa bra manus han med. Vad sägs om: The Long Kiss Goodnight, The Last Boy Scout, The Monster Squad
samt de andra filmerna i denna serien.

Andra kända ansikten är Gary Busey som Mr. Joshua, ett fullblodspsyko som bara han kan leverera. Den underskattade Tom Atkins har en liten men central roll som Michael Hunsaker, Murtaughs gamle Vietnampolare och Mitchell Ryan spelar General McAllister. Ed O´Ross är även han med. Han gör Mr. Joshua bekantskap vid en fin uppvisning i smärta och Al Leong som vi alla känner igen är Endo.

Detta är en serie som man kan se om och om igen och nu är det min tur att visa dem för grabben och han gillade denna skarpt och det är ett bra betyg. Så vill ni se en bra actionfilm från Hollywood så släng på denna och njut av ett stabilt och bra hantverk.

6 kommentarer:

Jay sa...

Var det vanliga eller Dir Cuten du såg?

Weekend Video sa...

Det första svenska vhs-släppet! Skämtar bara, det var director´s cuten. En jävla skillnad måste jag säga.

Jay sa...

Har den på R1 med ett stabilt DTS spår

Jocke Andersson sa...

Den är så härligt brutal också, för att vara hollywood. :)

Weekend Video sa...

Den är härligt brutal denna, ja :D
I morgon blir det tvåan!

mamoulian sa...

En föregångare! Vid den här tiden fanns det inte mycket som kom i närheten av rapphet och intensitet, vare sig i våld och action eller i humor och smort munnläder ;-D En favoritfilm en gång i tiden då jag hade en realistisk tio-i-topplista - långt innan jag blev drabbad av andra sorters film. Men den håller än och jag ser på den varje gång den sänds på dumburken... Tror jag ;-)