torsdag 26 februari 2009

Piranha - 1978



Den Amerikanska armén har ett hemligt forskningsställe där de framställt genetiskt ändrade pirayor som tål både saltvattten som sötvatten. De är även genetiskt ändrade för att lösa simplare problem som hinder och ta sig fram på alternativa vägar. Med andra ord, smarta pirayor. Just den typen av fisk man inte vill ha i sin lokala insjö. Så när ett par korkade ungdomar försvinner vid just ett visst forskningsställe så kommer det dit en person från en tidning som är specialist på att hitta försvunna personer och för att stilla sin nyfikenhet tömmer en viss bassäng för att kolla bottnen så försvinner just vad som inte ska försvinna ut i den angränsade flod som är förgrenad med havet senare.
Och längre ner på samma flod så hittar vi inte bara ett sommarläger för barn utan även ett nytt semesterparadis. Med andra ord, ett enda stort smörgåsbord om man är piraya vill säga.

Joe Dante är en jävligt bra regissör som alltid har gjort originella filmer typ Gremlins 1 & 2 och The Howling för att nämna ett par. Här har han ett bra manus av John Sayles som gjort fina filmer som Lone Star. Han har även skrivit manus till Alligator. Men Of War (Dolphan) och The Howling. Han säger själv att han skriver dem för att få in pengar till att göra sina egna filmer.

Bradford Dillman som gjort filmer som The Treasure Of The Amazon och Guyana: Crime Of The Century är skön som Grogan här och Heather Menzies från Sssssss kompletterar honom fint. Annars syns Barbara Steel, Kevin McCArthy, Keenan Wynn och Belinda Balaski syns också till. Men speciellt Paul Bartel sticker ut mest som den maniskt visselpipsblåsande lägerledaren. Han är lysande! Så med många härliga attacker, mycket med bubblor och blod i vattnet och en fin body count gör detta till en riktig höjdare! Som inte kan hyllas nog. Mästerverk!

Rekommenderas blött till alla vattendjursälskare!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Väldigt fin film. Jag har en utmärkt special edition som har en av tidernas roligaste och informativaste kommentarspår från Joe Dante och... vem det nu var. Finns underhållande bakom-kulisserna klipp också.

Weekend Video sa...

Jag har bara det engelska släppet men får väl köpa region 1 sen när man blir rik. Det engelska har inget extra alls.