tisdag 3 februari 2009

Kannibalernes Dronning - 1978


När Deodato och Lenzi skördat framgång i bushen så fick Sergio Martino samma genialiska idé. Han skulle med göra en kannibalfilm. Till skillnad från de andra två så blev hans resultat inget vidare. Vad vi har är en halvvissen djungeläventyrsfilm på sparlåga som man kastat in kannibaler i de sista 20 minuterna. Vad som är underhållande här är att se Stacy Keach ge järnet i vad han säkert trodde var en "seriösare" film och Ursula Andress stå och åma sig mot ett gäng halvnakna vildar insmörjd i lera.

Givetvis med tanke på att denna är Italiensk så förekommer det djurscener här, till och med scener som inte ens de andra två lirarna valde att visa i sina epos. Ni som sett denna vet vilken scen som åsyftas. Men de andra djurscenerna känns så arrangerade och tillgjorda medan i Deodatos Cannibal Holocaust, de känns som att de bidrar till helhetsintrycket av den filmens brutala atmosfär.

Inte nog med att det förekommer totalt irrelevanta djurscener det förekommer även en orgiescen där en ung tjej sliter av sig underkläderna och skrider till verket det bästa hon kan med sig själv. Vad för nytta gör den scenen i filmen egentligen? Jag har fortfarande inte fattat den. Till skillnad från Giallo A Venezia (ett mästerverk!) där en liknande scen förekommer med den underbara Mariangela Giordano fast där funkar den utmärkt!

Men Martino ska ha lite cred för han har den goda smaken att kasta in en latexkrokodil i en av scenerna. Lika oväntat som kul när det hade räckt med stock footage egentligen. Men annars känns miljöerna som de är filmade på en gräsmatta bakom studion i Rom och inte i en djungel. På ett ställe är till och med gräset klippt. Åtminstone ser det så ut.

Nej, som kannibalfilm är den inget vidare men som halvtaskigt djungelraffel funkar den bättre så man får väl stänga av de sista 20 minuterna för bli nöjd antar jag då.
För en bra kannibalfilm så släng på Cannibal Holocaust istället, där lär ni inte bli besvikna eller uttråkade.

3 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Jag försökte se den här för några månader sen, men jag somnade. Istället för att göra ett nytt försök dagen efter så förpassade jag den lite längre ner på "filmer jag ska se - sen" listan. :)

mamoulian sa...

Allas vårt hederliga gamla Melodyline hade fått hem den här vhs-filmen en gång tillsammans med andra holländska oklippta - just Mountain of the Cannibal God, Cannibal Holocaust och Last House at the Edge... för dyra pengar! :-( Köpet av CH ångrar jag ju inte, men de andra två...;-)

Mja, Ursula Andress hade definitivt sett sina bästa dar innan den här... Och Martino själv är inte ens medelmåttig i sitt utövande - vill man se hans filmer ska man ju se Torso, framför allt!

Weekend Video sa...

Jocke:
Gör det! Det tjänar du på :D