söndag 22 februari 2009

Cut-Throats Nine - 1972



Westernfilmer är en personlig favoritgenre och en väldigt svår genre att få till en skräckfilm inom. Visst finns det undantag som Dead Birds och Ravenous men annars är det rätt tunt om den för det blir oftast palt av det hela. Så hur funkar det då med en western med gore inslag då?
Visst finns där brutala westerns som Robert Aldrichs Ulzanas Raid, en verkligen grym film med brutala inslag och det finns säkert fler.

Men just denna är en synnerligen otäck film om man vill se den så. 8 dömda fångar transporteras av en ensam officerare och hans dotter igenom ett snöigt helvete. Det enda skiljer männen från frihet är en kedja på deras ben som binder dem samman. En av männen har mördat officerarens fru och han tänker inte ge sig förrän han vet vem. Vad fångarna inte vet är att kedjan som binder dem är gjord av guld.

Här bjuds vi inte bara på en western i snö, en av få som utspelar sig hela tiden i snömiljö. Precis The Great Silence. Utan vi får även en utstuderad grymhet, sadistiska mord och lite våldtäkt samt amputeringar. Karaktärerna är alla fula, elaka och skitiga. Alla är svin och det bjuds inte på några som helst lätta stunder. Dialogen är hård och det pratas mest mellan sammanbitna tänder.

I rollerna ser vi Robert Hundar, Emma Cohen och Alberto Dalbés från The Hunchback Of The Morgue. Emma Cohen förekom här senast i Horror Rises From The Tomb. Regissören Joaquín Luis Romero Marchent har tidigare mest gjort vanliga spaghettiwesterns och ett par Zorro-filmer så han var verkligen tidigt ute med denna filmen.

En hård film som är ovanligt brutal för sin genre men den är samtidigt rätt seg. Den hade gärna fått vara 10 minuter kortare för min del men man kan inte få allt här i världen. Gillar man spansk film så bör man kolla upp denna och vill man se en brutal western så funkar den där med fast för medelsvensson så är det nog inget att satsa på.

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Den här ska ses inom kort!

Fred Anderson sa...

Soldier Blue är en annan riktgt grym western, med inbördeskrigtema. Har du sett den? Donald Pleasence gör en lysande biroll i den.