torsdag 11 december 2008

Mimic - 1997


Guillermo del Toro gjorde en hel del riktigt bra filmer innan han gjorde Hellboy-serien och Pans Labyrinth. Blade 2 och denna första del i serien är två av dem.

En epedemi sveper fram bland barnen i USA och det spelar ingen roll vad läkarna och forskarna försöker, de dör i vilket fall som helst. Men en villrådig forskare (Mira Sorvino) korsar ett par insekter som tar död på kackerlackorna som sprider denna smitta och problemet är löst. Så långt allt väl. Tre år senare börjar plötsligt folk försvinna och plötsligt är det inte längre en epedemi som hotar staden utan något ännu värre!

Det visar sig att de genetiskt framtagna insekterna som stoppade kackerlackorna och sedan skulle självdö nu har utvecklat sig det grövsta! Och gissa vad som står överst på matsedlen?

Detta kanske inte är en film för alla då tanken på muterade kackerlackor som mördar folk kanske inte är den mest fantastiska i världen men hey! Jag gillar den och Mira är ju med i den och hon är alltid fin att titta på.

Stabil regi som väntat av Del Toro och konstigt nog så är inte hans ständiga parhäst Ron Perlman med. Men dessa är med i stället. Vad sägs om följande lirare:
Charles S. Dutton - Alien3 och en förfärlig massa annat skoj, Josh Brolin - Planet Terror, Hollow Man, Giancarlo Giannini - Hannibal, Darkness, Casino Royal, F. Murray Abraham - gud vet allt han har gjort! Och Mira Sorvino som sagt!

Effekterna här är riktigt bra och det är en farlig massa latex och grejor och annat klegg. CGI förekommer med och trots filmen är såpass gammal som den är så är det bra gjort. Stämningen är på topp och det funkar på alla plan här.

Med andra ord en höjdar creature feature som räddar vilken dag som helst i veckan. Nu återstår bara att se de två uppföljarna som är med i denna boxen. Tvåan har jag sett för länge sedan och det är verkligen dags för en återtitt medans del tre jag inte sett alls. Denna engelska box är en höjdare då alla tre filmerna är i anamorfisk widescreen vilket den första filmen inte varit tidigare såvida inte det första Scanbox-släppet var det. Det var så fult ändå så det spelar ingen roll.

Så köp nu och mys åt en riktigt bra djurskräckis!

2 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Här har vi ytterligare en film som får oförtjänt dålig kritik! Den fullkomligt dryper ju av stämning och även om manuset kanske inte är något speciellt så sätter Del Toro sin spin på det...

Fred Anderson sa...

Den är schyst och uppföljarna, som är mindre i omfånget, är betydligt bättre än väntat också.