lördag 10 januari 2009

1990: The Bronx Warriors - 1982


När Walter Hill gjorde The Warriors så hade han nog inte räknat med vad italienarna skulle göra med hans grundidé. Det som han lade grunden till tog Enzo g. Castellari och perfekterade i denna film.

Dottern till presidenten för ett rikt Manhattanstyrt företag rymmer och tar sin tillflykt i stadsdelen Bronx i USA. Hon tar sin tillflykt hos gänget Riders ledda av Trash. Riders är i krig med alla gängen i Bronx. Ett blodigt krig med där offerna faller i parti och minut.

Hennes far som givetvis vill ha tillbaka sin dotter sin sätter Hammer på fallet som inte skyr några medel för att lyckas med sitt. Han drar fram planer för att starta krig mellan alla gängen för att komma åt dottern. Och han lyckas.

Fullt krig bryter ut när plötsligt dottern försvinner från Trash och han drar ut i krig med sina män!

Vad Castellari gjorde här var att visa Bronx precis vad man som liten yngling trodde, hoppades och ville att hur Bronx se ut. Han gjorde det bra för det gör jag fortfarande. Raserade byggnader, utslagna människospillror i misär, skräp över allt, vilda gäng i ständig konflikt med varandra och fullt öppna krig. Givetvis stämmer inte den bilden men man kan väl få hoppas?

Intrycket denna filmen gjorde på mig som liten var att den fick mig att starta ett eget gäng med polarna och givetvis döptes det till Bronx Warriors. Men snabbare än ögat så föll Warriors bort då de andra aldrig kom ihåg det så det blev bara Bronx vi hette till sist. Det var tider det!

Filmen är full av hårda scener med hårda män. Castellari har till och med Hell´s Angels med i filmen som medlemmar i Trash´s gäng. Där samsas stora karlar med hakkors överallt med stora färgade karlar och ingen reagerar. Så länge de får spöa folk så är de nöjda. En speciellt skön scen är när gängen samlas vid en kropp vid vattnet och allt som hörs är en lirare som sitter med ett trumset och bara lirar rakt upp och ner. Som grädde på moset som kommmer givetvis Fred Williamson med in i bilden.

Inte nog med allt våld i filmen den är även ett smörgåsbord av italienska stjärnor. Vad sägs om dessa namnen:
George Eastman, Enzo Castellari, Ennio Girolami, Christopher Connolly, Mark Gregory, Vic Morrow, Joshua Sinclair, Massimi Vanni, Stefania Girolami och den är givetvis producerad av Fabrizio De Angelis.

En timme in i filmen kommer en scen där Joshua Sinclair kör i väg på motorcykel och man ser att han välter nästan ur bild. Den scenen var inte planerad och Castellari berättar på kommentatorspåret att han slog sig rätt rejält och bröt flera revben.

En stenhård film som följdes av Escape From The Bronx som nog har rekordet med flest dödsfall på film. Närmare 150 stycken dör i bild! Castellari vet verkligen hur det ska göras.

Rekommenderas varmt!

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är tragiskt att jag inte äger denna på DVD ännu. Fenomenal rulle.

Weekend Video sa...

Det är verkligen en klassiker och Shriek Shows utgåva är riktigt fin faktiskt! Kolla in här annars:
http://www.axelmusic.com/productDetails/631595052695
Där blir du nog nöjd om du inte redan har de andra filmerna :D

Fred Anderson sa...

Ja, den ska vara väldigt fin har jag hört. Men jag skulle vilja ha tvåan på DVD också, så att jag kan se dem back-to-back :)

Weekend Video sa...

Finns på Vipco-släpp men är nog OOP nu. Icke anamorfiskt och fel titel inne på printen. De har döpt om den den till Bronx Warriors 2. Har den själv på ett reg 4 släpp som är anamorfiskt samt rätt titel inne i printen :D
Finns här:
http://www.ezydvd.com.au/item.zml/784384