fredag 16 januari 2009

Deepstar Six - 1989


Sean S. Cunnigham känner de flesta till om inte så är han mannen bakom filmer som Fredagen Den 13:e-serien, regisserade första filmen och producerade resten, The Last House On The Left, The People Under The Stairs m.m m.m...
Och detta är hans bidrag som regissör till den underskattade vi-är-under-ytan-i-ett-stort-hav-och-blir-attackerade-av-ett-stort-latexmonster-genren. Vilken är jävligt kul och underhållande på alla dess vis.

Handling kommer här:
Deepstar Six är en bas under vattnet som ska placera ut en missilanläggning under vattnet, givetvis. De har varit där nere i en bra stund och är rejält trötta på både jobb som varandra och vill upp till ytan i rappet. En dag när de ska spränga för att placera ut missilsläden upptäcker de en grotta som kom fram vid sprängningen och vad som dolts i den grottan. Allt i vattnet är inte fiskpinnar!

Snart sprider sig paniken när forskarstationen havererar och syret börjar ta slut. Inte nog med att de försvinner en efter en. Saken som tar dem lyckas ta sig in med!

Så här!

Detta är verkligen en glömd pärla! Ett härligt tempo, en fin stämning, bra skådisar, skitbra effekter, härliga modellbyggen och ett härligt latexmonster drar hem spelet!


Cunningham har regisserat med säker hand här och skådisarna han omgett sig med är bra! En stor del av dem är kända från tv-serier som Taurean Blacque från Spanarna På Hill Street, Nancy Everhard från Renegade, MacGyver mfl.., Greg Evigan en jäkla massa tv han med, Miguel Ferrer denna goding från många bra filmer typ The Nightflyer, Robocop mfl, Nia Peeples från Fame, Half Past Dead med Seagal osv.., Matt McCoy från Polisskolan-serien och den klockrena Abominable!

Ett sant nöje att finna denna i ens samling och upptäcka att den fortfarande är inplastad och sedan stoppa i den i spelaren och bara njuta. Ibland har man verkligen tur eller bara för mycket film att se!

Detta är som sagt en goding som fallit bort lite tycker jag. Det är sällan den nämns och det är synd. Skådespeleriet är bra och stabilt på alla vis och just Ferrer är en klippa här som den ängslige och väldigt klumpige Snyder. Det är en massa modeller här och de är riktigt bra gjorda. Margheritti hade varit stolt! Alla scener under vattnet som visar deras ubåtar samt byggnader är modeller och det funkar skitbra. Visst man ser vad det är men det ökar bara stämningen.

Inne i är det som sig bör fullt av slangar och rör som läcker ånga, enorma instrumentpaneler som ingen egentligen vet vad de ska göra samt en jäkla massa blinkande lampor som aldrig används. Med andra ord, precis som det ska vara i en sådan här film.

Monstret tar sin lilla tid innan det kommer mem det kommer. Det är ett rejält gummimonster och det är även det bra gjort.

Så leta upp ett ex och njut för detta region 2 UK-släppet ska visst vara OOP enligt discshop men det vet man hur det är när de säger så.

Och sådana här filmer görs ju inte mer heller så man får vara glad för de man springer på!

Köp den! Se den! Älska den!

5 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag har den här dvdn men jag orkade aldrig se klart filmen. Får väl göra ett nytt försök då den uppenbarligen blir intressantare :)

Min personliga favorit i den här genren är än Leviathan.

Weekend Video sa...

Leviathan är skön den med :D
Tänkte slänga på den i kväll faktiskt.

Jocke Andersson sa...

Deep star six är en klassiker! Jag har dvdn givetvis. :) Leviathan är inte dum den heller... fan, nu blev jag sugen att se om den...

mamoulian sa...

Känner klart igen titeln Deep Star... men såg den aldrig. Däremot var jag en i raden som såg Leviathan (minns bara att jag tyckte den var jävligt äcklig, på den tiden)

Weekend Video sa...

Deepstar såg jag först och tyckte var bättre när det begav sig på hyrfilmstiden men nu så håller jag båda lika högt :D