söndag 10 februari 2013

Count Dracula - 1970Två Jess Franco-filmer på raken, jag måste vara sannerligen skadad på något vis... Oavsett vilket så är Franco´s version av Bram Stokers novell den som, självutsagt, påstår sig vara den film som följt novellen trognast och jag får hålla med där. Fast nyligen såg jag om Dan Curtis Dracula med Jack Palance som greven och även den följde novellen rätt friskt så då kan man säga där är två filmer som slåss om den titeln. Oavsett vilket så är jag lite trött på den här historien nu efter ha sett två olika filmer på samma historia och då spelar det ingen roll om så det är Loa Falkman som spelar greven och han skulle göra det i min hall för en mild ersättning av valfritt laxerativt medel. Jag hade hoppat den visningen.

Christopher Lee spelar greven här ännu en gång trots han var gruvligt trött på rollen som Hammer mer eller mindre tvingade honom att upprepa i otaliga filmen men när Franco konfronterade honom med att karaktären skulle vara trogen originalet så nappade Lee och här är han igen. Bara det att här för vi en äldre greve direkt som blir yngre allt efter som han suger... Som Van Helsing ser vi Herbert Lom och som Renfield ser vi en tyst Klaus Kinski. Han säger inte ett pip i filmen men lik förbannat så är han väldigt övertygande. Jack Taylor är med som sig bör för det här är trots allt en Franco.

Franco får här till en bra, tjock stämning som gör att man inte vill/kan slita sig från skärmen och den lille mannen dyker själv som hjälpreda åt Van Helsing. Nu är Franco inte den bästa aktören i landet men det skänker sin charm till filmen. Precis som scenen med de uppstoppade djuren som attackerar under grevens inflytande, en scen som kan bli väldigt pinsam i en mindre kapabel regissörs händer men i Franco´s så funkar den fint om än det är en aning oväntat först.

Har man sett alla andra versioner så kan man allt se den här med gott samvete för Jess Franco´s Dracula är en bra film, oväntat bra får jag allt erkänna. Stämningen är på topp, Lee likaså fast det viktigaste är att filmen är bra och det är den. Riktigt bra. Franco börjar visst sätta sig hos mig så nu är frågan hur i helsikke det här ska sluta? Rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

Mikael sa...

Se där. Hade ingen större lust att se ännu en Dracula-film, men ett visst sug att kolla upp även denna har jag nu fått. :-)

/Ulven

Weekend Video sa...

Kunde jag bli positivt överraskad så blir säkert du det med :)