torsdag 15 december 2011

Straw Dogs - 2011Välkomna till avdelningen Remakes-Världen-Klarat-Sig-Utan. Peckinpah´s mästerliga terrorfilm Straw Dogs med Dustin Hoffman och Susan George får här se sig omgjord i modern tappning med Hollywoods nya älsklingar i de större rollerna. Och vilka bottennapp de fått till för att inte tala om vilka felplaceringar de gjort med! Dominic Purcell är så felcastad att det gör ont att se som den infantile Jeremy. Alexander Skarsgård som ledaren och föremålet för Kate Bosworth´s forna heta låga kör mest sin stirrande blick och beter sig om det vore ytterligare ett avsnitt ur True Blood han gör.

James Woods, detta hatar jag mig själv för att erkänna, spelar över det grövsta så man tror att han inte ens sett originalfilmen. Utan mer gör vad han själv vill. Fröken Bosworth är verkligen ingen Susan George vilket gör att man inte bryr sig det minsta om vad som sker i den berömda våldtäktsscenen som här inte ens påminner om sin originalscen alls. Den ende som kommer undan med sin medverkan är James Marsden då han är sevärd men det är också allt den här versionen har att erbjuda. Javisst ja, Walton Goggins är även han med fast utnyttjas så illa att man glömmer bort han ens är med i filmen.

Det är två dryga timmar som jag inte får tillbaka men däremot ett rejält sug att se om mästarens mästerliga originalversion som sannerligen vet hur terror ska skildras på film samt hur en mes omvandlas till en fullkomlig hämnare vilken inte tar någon skit av någon. Det är något som inte lyckas här då Marsden för det första inte ser ut som en typisk nörd som Hoffman gör och sedan blir det lite för snabb vändning i slutet när Marsden plötsligt finner styrka att svinga en björnfälla ensam över skallen på sig själv när det tidigare i filmen tog två man att flytta den. Speciellt när han inte ens märker att de lokala pojkarna nallat i hans kakburk om man säger så.

Nej, det här var precis lika illa som jag väntat mig men jag får bara skylla mig själv för jag visste om det skulle gå den här vägen. Kanske var det The Thing 2011 som fick mig att tro det här skulle funka, jag vet inte eller så var det bara nyfikenhet. Oavsett vilket så får jag ta på mig skulden själv för Peckinpah är Peckinpah och det här är verkligen inte honom oavsett hur hårt de vill framställa det som det. Skit däremot är vad det är.

4 kommentarer:

Mr_v sa...

Det ante mig att denna skulle vara kass. Stämningen i originalet går ju inte att komma i närheten av. Det är skönt att se alla dessa idiotiska remakes floppa stenhårt på bio så trenden kanske snart är över.
Men bara tjatet om denna gjorde att jag såg om Pekinpahs gamla höjdare för någon månad sen, och den är verkligen suverän!

Jesper sa...

Inte särskilt otippat att den blev kass men jag måste se den iallafall :)

Weekend Video sa...

Mr_v:
Peckinpah´s oroginal är en ypperlig film vilken den här inte ens i sina våtaste drömmar kommer i närheten av.

Jesper:
Lycka till :)

Ty sa...

Nice Review! This was okay and really enjoyed James Woods, but once again, you can't top the original.