onsdag 7 december 2011

Street Kings - 2008Ah, James Ellroy, den odiskutabla kungen av kriminalförfattare och min absoluta favorit i litteratur någonsin. Är ansvarig för manuset bakom den här filmen och är man insatt i den mannens universum så vet man precis vad man kan vänta sig. Smått rasistiska, homofobiska, alkoholiserade snutar med om inte båda fötterna så i alla fall minst det ena benet på fel sida lagen men ett hjärta som till slut gör rätt. Här är det inget annorlunda i grunden.

Keanu Reeves gör här snuten Tom som kör sitt eget race och drar sig inte för att skjuta först och ändra brottsplatsen efteråt till egen fördel. Men när en före detta vän dör i tjänsten och han själv är på plats så sätter han i gång allt han har för att inte bara finna de ansvariga bakom men även passa på att rensa upp i all korruption han märker det existerar bakom brickan. Vilken även har gjort sitt för att rädda Tom´s eget skinn.

Gillar man tunga snutfilmer som inte drar sig för att skildra verkligheten med de svin där är ute vilka dess bättre får vad de sannerligen förtjänar så bör man kolla upp Street Kings. Kanske inget nyskapande eller originellt men väl fylld av tungt våld, fler svängar än man först kan tro och flera tunga personer bakom rollerna som bland annat Hugh Laurie och Forest Whitaker, Chris Evans och Jay Mohr.

Keanu Reeves kanske inte det första som slår en när man tänker tung snutfilm men han funkar fint enligt mig. Tveksamheten och det trötta som karaktären uppenbarligen bär på får Reeves fram fint samt att actionsekvenserna gör han riktigt bra. Ta bara inledningen när han rensar ut koreanerna eller varför inte scenen med kylskåpet? Det är en riktig pärla det. Nog talat, se den själva och inse hur rätt jag har. Själv ska jag se uppföljaren.

2 kommentarer:

Ty sa...

Loved Street Kings! One of the best movies of 2008. "Why don't you do the department a favor and wash out your mouth with buckshot!"

Weekend Video sa...

There´s an excellent line!