tisdag 18 november 2008

The Unnamable - 1988


H.P. Lovecraft har fått många av sina noveller överförda till film och många av dem har inte varit direkt lyckade. Jag hade den inställningen om denna filmen med.

Upplägget är simpelt här.

En ensam fader i ett stort hus bestämmer sig för att lägga en förbannelse på sitt enda barn och huset. Saken är den att barnet som nu är vuxet är en demon och vid tiden för dess födelse så åt det sin väg ut ur sin moder. Fadern som är en trollkarl av något slag gör så att demonen inte kan lämna huset utan är dömd att för evigt husera där inne. Han låser in det bakom en stor och tung dörr men förhoppningen att det ska dö där inne.

Nu 300 år senare och huset står fortfarande kvar. Rykten och skräckhistorier far runt på det närliggande universitetet och givetvis är där någon som ska visa sig på styva linan och ge sig in där.

Och när han inte kommer tillbaka, ja, då ska polarna givetvis in och leta efter honom. Och gissa vad de gör?

Storyn är lika simpel som agerandet är taskigt men det funkar fint här. Tiden försvinner fort och det gör de medverkande med. Våld bjuds det på och det var länge sedan jag såg så här härligt blod i en film. Inga digitala effekter utan hederlig latex och en snubbe i dräkt.

Just snubben i dräkt som sig bör, visas inte förräns i slutet av filmen i helfigur. Och den uppvisning som bjuds på då är kanon!

Blodet och goret är kalas och det visas en del avslitna ansikten och halsar. Monstret/demonen är härligt med och för oss som gillar den här sortens monsterfilm så är denna verkligen att rekommenderas!

Nu är detta som så att detta är en dubbeldisc med uppföljaren på med. The Unnamable Returns. Det gjordes bara två filmer och på detta viset så är det upplagt för en helkväll. Jag slog bara en kort titt på tvåan och den fortsätter direkt efter där den första slutar. Medan den första har okända ansikten så har uppföljaren minst två ansikte som inte är nykomlingar i skräckgenren. David Warner och John Rhys-Davis.

Gillar man monster/demon-filmer så är detta ett inköp att inte bli besviken på!

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Det enda jag kommer ihåg av den här rullen är att monstret var coolt.... får nog ta och inskaffa den där dubbeldvdn.

Weekend Video sa...

Det är skönt häftigt monster :D
Billig på Play. 55:-

Fred Anderson sa...

Den är helt klart okey, även om tvåan faktiskt är bättre - men har ett stort minus som gör att ettan vinner: i stort sett inget gore alls!

Anonym sa...

Ägde just denna dubbelutgåva för inte så länge sen, men sålde den sen... Tyckte klart att filmen var sevärd, men avskydde helt och hållet uppföljaren, vilken var största orsaken till att gjorde mig av med den. Vidare är jag ganska känslig för komik/buskis när det gäller skräckfilm och jag har för mig att båda filmer led mer eller mindre av detta.